För exakt en månad sedan stod vi samlade utanför akuten i Malmö, utan att veta om våra knivhuggna kamrater innanför väggarna skulle överleva natten. Våra kamrater, skadade och söndrade av nazister. Nazister sprungna ur samma ideologi som Sverigedemokraterna med idéer om att ställa grupper mot varandra, om att skylla samhällets brister på de svaga, om att olika människor är olika värda och har olika rättigheter till vård, skola och omsorg. Med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen banades en väg för grupper med liknande idéer, såsom Svenskarnas parti. Sverigedemokraterna sätter en slips på rasismen och gör den legitim. När de själva står för att driva hetsen mot papperslösa eller så kallade ”svenskfientliga” kan de luta sig tillbaka i plenisalens mjuka stolar och fördöma ”politiskt våld”, det finns andra som tar vid där Sveridemokraterna slutar. Det är i symbios som rasister och fascister växer sig starka i Sverige och Europa. Det är med högerextrema populister som Sverigedemokraterna som förtrupp som de riktigt obehagliga fascisterna erövrar ny mark. Det är på grund av den bilden av Sverige som Jimmie Åkesson försöker sprida som nazister känner sig motiverade att gå ut och försöka mörda feminister.

Och idag ska Jimmie Åkesson besöka samma akut som vi stod utanför den gången med våra vänners blod på våra kläder. Detta är inget annat än ett hån och en provokation. På samma sätt som nazisterna kommer knivbeväpnade till Möllan, kommer Jimmie Åkesson beväpnad med ett falskt leende till Malmöakuten för att provocera fram en reaktion, en konflikt. Det är inget annat än en attack. Han kommer hit oinbjuden och ovälkommen. Den oro som han sprider leder till risker för patienter och vårdarbetare. Jimmie Åkesson kommer inte till Malmö för att han bryr sig. Han kommer inte hit för att tala med människor eller för att få insikt i en sjukvårdsarbetares vardag – han är inte välkommen till Malmö. Detta har såväl sjuksystrar som brandmän gjort helt klart. Jimmie Åkesson kommer till Malmö för att han vill provocera; han vill skapa oro, rädsla och en pseudodebatt om ”yttrandefrihet” och utmåla sig själv och sitt parti som offer. Genom att agera på ett sådant sätt flyttas fokus från Sverigedemokraternas faktiska politik till de som protesterar mot dem.

Men att vara tyst är inget alternativ. Vi vägrar tystas. Deras förklaring om att papperslösa tär på vården eller att det är invandrarnas fel att välfärden brister är en rasistisk och grovt felaktig lögn. Det vet vi alla och speciellt vårdarbetarna. Problemet är inte flyktingar eller socialister, utrikesfödda eller antirasister. Problemet är politikerna som med sin utförsäljning av vårt gemensamma dränerar välfärden på resurser. Genom nedskärningar och privatiseringar kastar kommun och landsting pengar på kapitalister, våra pengar. Det är inte som Jimmie påstår en fråga om knappa resurser utan en fråga om fördelning av resurser. Vi har så att det räcker till alla. Alla! Vi skulle kunna öppna gränserna i morgon, dela ut medborgarskap på torgen och ge fri vård till alla om vi bara fördelade våra resurser på ett jämlikt sätt. Men istället låter politikerna riskkapitalister, stafettläkare och bemanningsföretag profitera på var och en i nöd, var och en i behov av vård. Det leder till att man måste göra skillnad på människor och människor. Vi delas upp i lönsamma och olönsamma individer, och patientsäkerheten kan inte längre garanteras. Det är det verkliga hotet mot vården.

Vi vet vad som är fel och vi vet vad vi behöver. Vi behöver en välfungerande vård dit alla är välkomna, där alla arbetar under drägliga former med dräglig lön och reellt inflytande över sin vardag. Vi behöver en ansvarsfull hantering av våra gemensamma resurser och vi behöver sluta stoppa pengar i fickan på olika vårdbolag. Vi behöver inte Jimmie och hans nazistiska svans på våra samhällsinrättningar och vi behöver inte Sverigedemokraterna i kommun, landsting eller riksdag.

Rasister har inget i Malmö att göra, det visade vi för en månad sedan då vi samlade fler än 10 000 Malmöbor och massor av solidaritet från hela världen.
Så, en sista gång Jimmie: DU ÄR INTE VÄLKOMMEN I MALMÖ! Malmö är inte en scen för ditt spektakel eller ett utrymme där du kan provocera fram PR till ditt parti! Malmö är en stad för alla, en stad för solidaritet och mångfald, en stad som vägrar tystas, en stad som står enade mot rasism och fascism.

KÄMPA MALMÖ!