Sommaren har övergått till höst och i Umeå planeras en rad aktiviteter under september och oktober, såväl praktiska som teoretiska.

Studieträff: Kvinnorna & Samhällsomstörtningen

Kvinnorna & Samhällsomstörtningen [The Power of Women and the Subversion of Community] är en essä skriven av Mariarosa Dalla Costa och Selma James 1972.

Dalla Costa var under 1960- & 70-talet medlem i Italienska (autonoma) Potere Operaio (”Arbetarmakt”) men lämnade 1971 rörelsen och deltog i bildandet av Lotta Femminista (”Feministisk kamp”). Ett år senare skrev hon alltså essän ”Kvinnorna & Samhällsomstörtningen”, en kritik mot den manliga synen på arbete inom den marxistiska rörelsen.

Denna text fokuserar på det obetalda arbetets roll i reproduktionen av kapitalismen och sätter fokus på hemarbetet. Vi läser hela texten inför cirkelträffen som sker 12 oktober, 18.00 på Kulturhuset Klossen, Ålidhem.

Texten finns online via Motkraft här och är först publicerad på svenska av Fronesis.
Nu finns texten även här för nedladdning i PDF-form i lite mer läsvänligt format för t ex utskrift. Vi har även lagt upp Selma James introduktion. Den texten är inte obligatorisk för cirkeln men kan vara bra som kompletterande läsning.

Kvinnorna och samhällsomstörtningen

Introduktion till ”Kvinnorna och samhällsomstörtningen”

Allmänning: Gratis cykelverkstad

Har du en punktering som behöver lagas? Eller en kedja som behöver smörjas? Helt enkelt något problem med din cykel som du behöver hjälp att fixa?

Lördagen den 24 september skapar vi en temporär mikroallmänning – en cykelverkstad – i parken vid Klossen/Ålidhem Centrum. Mellan 12.00 – 18.00 hänger vi där, hjälps åt att fixa cykelrelaterade problem, dricker kaffe och umgås. Om du kan hjälpa till att fixa enklare problem med cyklar är du självklart välkommen att skriva här att du vill hjälpa till, eller helt enkelt bara dyka upp på plats.

En allmänning är något vi skapar gemensamt, för det gemensammas nytta. Kan du eller dina vänner någonting så kan även ni skapa en allmänning, på så sätt får vi ett kretslopp där vi alla tillsammans reducerar våra utgifter.

Vi passar även på att dela ut första numret av vårt kvartersblad, kom och ta ett exemplar!