Bortskänkt till överklassen: Ambulanserna
Bortskänkt till överklassen: Ambulanserna

Under några veckor här på hemsidan rapporterar Förbundet Allt Åt Alla Malmö om hur politikerna tar det vi äger gemensamt och skänker bort det till överklassen. Vecka 2: Ambulanserna.

När bolaget Sirius Humanum gick i konkurs i mars 2012 tog Falck över driften av ambulanssjukvården i Malmö. Ambulanserna som hade använts av Sirius Humanum parkerades i väntan på att säljas av konkursförvaltaren.

Ambulanser som tidigare ägdes av oss, som politikerna gett bort till överklassen. Personalen fick nu istället köra med gamla och undermåliga bilar, som samlats ihop från olika delar av landet. Pengar som politikerna skulle förvalta har getts bort till företag efter företag, alla lika oförmögna att göra det enda de skulle göra – att hålla våra ambulanser rullande. Det är lätt att känna sig maktlös när ens egen arbetsplats eller ens eget behov säljs ut till några man fullständigt saknar inflytande över.

Deras enda svar på varför detta vansinne ska fortgå, är att ”budgeten ska vara i balans”. Vilka tokiga nedskärningar och utförsäljningar som helst går att motivera med något så intetsägande som att ”budget ska vara i balans”. Bolagsform är tydligen mer intressant än att folk får den vård de behöver. Marknaden går framför människor.

Falck, som tidigare inte kunnat utföra denna simpla tjänst, har nu fått ta över Sirius Humanums kontrakt. Nu råder det monopol igen – när monopol var det vi offrade vår sjukvård för att undvika.