Bortskänkt till överklassen: busshållplatserna
Bortskänkt till överklassen: busshållplatserna

Under några veckor här på hemsidan rapporterar Förbundet Allt Åt Alla Malmö om hur politikerna tar det vi äger gemensamt och skänker bort det till överklassen. Vecka 3: busshållplatserna.

Kommunen skänker bort mark till det franska företaget JCDecaux i utbyte mot papperskorgar, toaletter, och väderskydd vid busshållplatser. Där sätter företaget upp reklam som de tjänar pengar på. Vårt offentliga utrymme skänks bort och förfulas så att kommunen slipper omkostnader och så att ett privat företag kan göra profit.

Det borde ligga i kommunens natur att sköta det gemensamma själv. Och om vi ska ha reklamprydda busshållplatser – varför står då inte kommunen för det själva och använder eventuellt överskott till minskade avgifter i kollektivtrafiken?

Detta kan tyckas vara ett mindre problem och en bra lösning då tak över huvudet är trevligt när det regnar och man väntar på bussen. Men det är vi som åker kollektivtrafik som betalar – kommunen säljer ut oss till olika företag som reklammottagare. Varthän går utvecklingen? Kommer vi snart se liknande lösningar med sponsrade parkeringsplatser och körbanor?