Tusentals människor pendlar mellan Uppsala och Stockholm varje dag. Pendlingsmöjligheterna ses av politikerna och näringslivet som en viktig tillväxtmotor i en region där båda städerna dessutom präglas av bostadskris.

Tågen körs av både SL och SJ. Vi har tidigare berättat om hur pendlare kan minska sina resekostnader på SL-pendeln genom att planka och gå med i p-kassan. Nu tänkte vi beskriva ett trick som de som föredrar SJ kan använda för att resa gratis.

SJ, likt många andra som kollektivtrafikbolag i Sverige, använder sig av kortet Mifare Classic i sina biljettsystem. Mifare Classic har stora säkerhetsbrister som varit kända länge. Därför är det möjligt att själv fylla på sitt eget SJ-kort med pengar, utan att betala en krona.

Detta behöver du:

  • En telefon med Android och stöd för NFC.
  • Appen Mifare Classic Tool (finns att hämta här)
  • Ett SJ Reginal-kort med reskassa.

1. Fyll på SJ-kortet

Fyll på ditt kort med pengar (minsta tillåtna belopp är 300 kr). Det är viktigt att du väljer reskassa och inte exempelvis en månads fritt resande.

2. Säkerhetskopiera ditt saldo

Använd Mifare Classic Tool till att ta en kopia av informationen på ditt SJ-kort.

Starta Mifare Classic Tool. Håll ditt SJ-kort mot telefonen. Välj ”Read tag”.

Välj alla inbyggda nyckelfiler.

Kortet läses in.

Spara informationen.

3. Köp en biljett

Köp en tågbiljett antingen genom att blippa kortet mot SJs läsare på perrongen eller genom att köpa en pappersbiljett i någon av automaterna.

4. Återskapa det ursprungliga saldot

Använd Mifare Classic Tool till att få tillbaka ditt ursprungliga saldo på kortet.

Håll kortet mot mobilen. Välj ”Write tag”.

Välj ”Write Dump (Clone)”.

Välj ditt sparade saldo.

Välj alla sektorer.

Välj alla inbyggda nyckelfiler. Tryck på ”Start mapping and write dump”.

Saldot återställs…

Trevlig resa!

Att fylla på sitt eget kort är troligen olagligt, och allt resande sker på egen risk. Det är även möjligt att liknande knep fungerar även för andra resekort runt om i landet. Istället för att nöja oss med dyra, krångliga och osäkra biljettsystem måste vi kämpa för ett samhälle där resande ses som rättighet och finansieras gemensamt.

För en avgiftsfri kollektivtrafik!