Våren är här och det är åter dags för Stadskampsveckan! Denna årliga festival har sedan flera år belyst de strider som utkämpas för rätten till staden.

Men allt är inte som vanligt. Nytt för i år är att vi valde att förlägga invigningsfesten på Nordiska Kompaniet (NK).

– Stadskampsveckan är fullspäckad av föredrag, aktioner och andra händelser, som påminner oss om att kampen mellan klasserna, mellan de rika och de fattiga, är långt ifrån över, säger invigningstalaren Arash Ranjbar

Det är första gången ett konsumtionsmecka av NK:s kaliber sponsrar Stadskampsveckan. Roligt tycker vi, även om vi först var något förvånade. Vi är mycket tacksamma för denna oväntade räddning. Först i elfte timmen har vi insett att allmännyttans, de ideella föreningarnas och folkrörelsernas tid är förbi. Det har därför varit nästintill omöjligt att hitta en bra lokal för invigningen. När utrymmet i staden krymper, allmännyttan säljs ut, offentliga utrymmen hägnas in och folket disciplineras genom polisiär närvaro, så är det utmärkt att vi för kampens ändamål kan inta de utrymmen som allra tydligast begränsat vårt handlingsutrymme.

 

 

På invigningen bjöd vi på tilltugg och champagne, det hölls brandtal, det spreds konfetti, glam och flärd. Det var sannerligen samhällsomstörtande!

I år är dessutom Stadskampsveckan viktigare och mer relevant än någonsin. Vi ser hur ambitionerna att skapa ett ”attraktivt Stockholm i världsklass” fortsätter att strama åt livsutrymmet för det stora flertalet av stadens invånare. Samtidigt som spekulanter och kapital rör sig obehindrat genom staden ser vi hur människor trakasseras och avhyses, såsom i fallet med EU-migranterna. Vi ser hur det offentliga rummet uppslukas av gallerior där endast konsumenter, aldrig människor, är välkomna.

”Vad sa han? Pratar han om fattiga och rika – på NK??” (Man på NK under invigningen.)

– Och glöm inte kära vänner, spöket går ännu runt Europa. Staden är vår, avslutar Arash talet

Klicka på länken för att se stadskampsveckans fullspäckade schema: https://www.facebook.com/events/654117331328651/?fref=ts

Foto: Fanny Hökby