Tillbaka till framtiden är ett nätverk av organisationer som alla vill att framtiden inte bara ska handla om arbete. Vi strävar efter en progressiv framtid där basinkomst och arbetstidsförkortning är två självklara faktorer. Sänk arbetstiden, stärk fritidslinjen!

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt håller i toppmötet No(rthern) Future Forum i Stockholm 8-9 februari för sina nordiska och baltiska kumpaner har vi lagt en aktionsvecka för att föra in arbetskritik och fritidslinjen i debatten.

Kampanjen Tillbaka till framtiden består av Förbundet Allt åt alla Stockholm, Brand, Prekariatet, Syndikalistiska ungdomsförbundet Stockholm, Syndikalistiska ungdomsförbundet Västerort, Tankesmedjan Konflikt, Planka.nu.

www.tillbakatillframtiden.nu
Twitter: nofutureforum
Facebook: Tillbaka till framtiden

RADIO PLANKA.FM
Sänder live på kvällarna under hela NoFuture-mötet. Streamad radio på planka.fm. Mellan 17.00-20.00. Varje kväll har sin egna värd.
Onsdag: förbundet Allt åt alla
Torsdag: Prekariatet
Fredag: Syndikalistiska ungdomsförbundet

TISDAG 7 FEBRUARI
FÖREDRAG: BORTOM ARBETSLINJEN – BORTOM ARBETET

@Teater Tribunalen, Hornsgatan 92, T-Zinkensdamm, kl 18.00

Den teknologiska utvecklingen mer än tredubblat arbetets produktivitet. Trots det har den arbetade tiden inte minskat. I flera länder ser vi istället hur den generella arbetstiden ökar, hur arbetet töms på mening och hur staten blir en allt viktigare aktör i strävan efter att ”skapa jobb”. Varför?

Inledning: Karin Bähler Lavér (Prekariatet), Edvin Frid (Centrum för marxistiska studier)
Medverkande:
Roland Paulsen, doktorand i sociologi vid Uppsala universitet och författare till Arbetssamhället – Hur arbetet överlevde teknologin.
Cecilia Höglund, Kvinnopolitiskt forum och Brand

Arr: Centrum för marxistiska samhällsstudier tillsammans med Tillbaka till framtiden

ONSDAG 8 FEBRUARI
MANIFESTATION: SÄNK ARBETSTIDEN – STÄRK FRITIDSLINJEN

@Svampen, Stureplan, kl 18.00.

Ärligt talat så äger du inte särskilt mycket av din tid. Den där kvarten du snoozar är en väckarklocka: det känns bra, men samtidigt fel. Du vill få lov att bestämma, men är också tvungen att komma i tid till arbetet. I samhällsdebatten kan det låta som att fler arbetade timmar och mer jobb är något alla vill ha. Det stämmer inte. De poltiker som samlas i Stockholm 8-9 februari för att diskutera hur du ska jobba längre har själva förmånliga pensionsvillkor. Det är vanligt folk som ska jobba mer. För hundra år sedan sänktes arbetstiden till 8 timmar per dag. Nu är det dags att sänka den igen.

Stoppa vuxenarbetet!
Människor stressar medan andra inte får någon chans att försörja sig. Rent skadliga yrken inom riskkapitalism och vapenexport bidrar till ökad sysselsättning. På tusentals kontor sitter folk av tiden och gör annat tills klockan äntligen slår fem. Arbetssamhället har stora problem. Istället för att tillsammans arbeta för gemensamma mål så säljer vi vår arbetskraft samtidigt som arbetslinjen upphöjs till religion. De flesta politiker sjunger samma visa: det är mer arbete, för fler och jobbskapande som gäller. En diskussion om vart vi ska saknas – och ett samhälle där fritid skulle maximeras istället för vinst avfärdas som utopiskt.

Arbetsresor är ångest
Sex timmars arbetsdag i all ära, men hur långt ska du behöva pendla till jobbet? I dagens trafikmaktordning ses långa resor som något positivt, och gränserna för hur långt du kan tvingas pendla flyttas hela tiden fram. Istället för att bygga tillgängliga samhällen så placeras jobb på ett ställe, bostäder i ett annat och mataffären i ett externt köpcentrum. Lokala nöjen och rekreation – som Aspuddsbadet – läggs ner till förmån för sovstäder där vi aldrig träffar varandra. Det hela slutar i en massa död tid och påtvingad ångestframkallande pendling istället för frivillig, roliga, resor. Så visst, sänk arbetstiden, men ge oss också högst 15 minuter väg till arbete, affärer och nöjen.

I ur och skur
Fritdslinjen är motsatsen till arbetslinjen. Istället för att sträva efter att människor ska jobba så länge som möjligt, eller sitta av arbetsdagar i Fas3 och arbetscenter, så vill vi leva istället. Politikerna på Northern Future Forum kommer inte att göra något åt saken så länge de inte tvingas till det.

Nu är det hög tid för Existensmaximum!

Arr: Tillbaka till framtiden

Facebook-event

TORSDAG 9 FEBRUARI
FÖREDRAG: FATTIGSVERIGE I NY TAPPNING

@Hallongrottan, Bergsundsgatan 25, T-Hornstull, kl 19.00

Susanna Alakoski stannar till i Hallongrottan på sin turné mot fattigdom och samtalar med Tankesmedjans Sara Hansson och Hallongrottans egna Lotta Vilde Wahl om varför det i dag ömmas för fattiga barn men inte fattiga vuxna. Trots vissa pittoreska skildringar har det aldrig varit charmigt och trivsamt med fattigdom, varken i det gamla fattigsverige eller nyfattigsverige. Det kommer bli en kväll fylld med ilska, bitsk humor à la Susanna & Sara, strategismidande för att vända den dåliga trenden av de ökande klyftorna mellan fattiga och rika och nedmonteringen av välfärdssverige.

Arr: Hallongrottan tillsammans med ABF

LÖRDAG 11 FEBRUARI
SEMINARIUM: NO FUTURE? – TILLBAKA TILL FRAMTIDEN

En dags rasande angrepp mot arbetslinjen!
@Fria Teatern, Högdalsplan 10, T-Högdalen, kl 13.00

Brand och Tillbaka till framtiden presenterar en heldag på Fria Teatern med diskussioner om arbetet, arbetssamhället och jobbpolitiken. Korta, eggande och intensiva anföranden, diskussionsinlägg och rasande angrepp mot arbetslinjen.

13.00
Samira Ariadad (Brand): Inledning – Framtidsfaran
Petter Nilsson (Centrum för Marxistiska Studier): Reformismens omöjlighet
Mikael Färnbo (Dagens Arena): Jobbpolitikens återkomst

14.00
Rebecka Bohlin: De osynliga på arbetsmarknaden
Prekariatet: Osäkra jobb, osäkra liv

15.00
Förorternas riksdag, Forix: Klassegregering – Förortsorganisering
Shabane Barot (förbundet Allt åt alla): Delad stad – Klassegregering

Arr: Brand och Tillbaka till Framtiden

SÖNDAG 12 FEBRUARI
FILM: FLICKORNA I DAGENHAM

@Kafe44, Tjärhovsgatan 46, T-Medborgarplatsen, Kl 15.00

Som avrundning på veckan visar SUF Stockholm filmen Flickorna i Dagenham. Efter filmen blir det diskussion och summering av veckan.

Arr: Syndikalistiska ungdomsförbundet

MÅNDAG 13 FEBRUARI
STUDIECIRKEL: FEMINISERINGEN AV ARBETET

@Konstfack, T-Telefonplan, kl 18.00

Prekariatet avslutar veckan med en öppen studiecirkel. Vi läser och diskuterar en text av Cristina Morini om exemplet Italien, kognitivt arbete och arbetets feminisering. Vi läser tillsammans, på plats. Inga förberedelser eller förkunskaper nödvändiga, men ta gärna med en egen kopia av texten. http://dl.dropbox.com/u/43877999/morini.pdf

Arr: Prekariatet.se