ÖPPET MÖTE
-“Bevara borgarparken!”
Tid: Måndag 7 maj, kl 19.00
Plats: Café Rönesans, Fäladstorget 6
Förbundet Allt åt Alla berättar om politikernas byggplaner och tillsammans diskuterar vi hur vi kan gå vidare i kampen om Borgarparkens förtätning.
I anslutning till mötet säljer Café Rönesans fika.

GRILLFEST
mot politikernas tokiga
byggplaner i Borgarparken
Tid: Lördag 12/5. Kl . 14.00 – 20.00
Plats: Borgarparken
Kom och dela med dig av hur du använder parken, skriv ett brev till de ansvariga politikerna, snacka om hur vi ska gå vidare med protesterna – eller bara käka en korv.
Vi tänder grillarna och står för kol! Ta med dig det du vill lägga på grillen! Välkommen!

Kommunen har bestämt att det ska byggas i Borgarparken och på skolgården intill, men detta är platser som utnyttjas av oss som bor här och behövs! Ännu fler lägenheter i ett redan tätbebyggt område som Norra Fäladen innebär att det blir ännu fler människor som ska samsas på ännu mindre allmänna ytor. Det funkar helt enkelt inte.

Varför?
De senaste åren har Lunds kommun tampats med en bostadsbrist i takt med att fler människor flyttat till staden. Bostadsbristen beror på politikerna tyckte att det var för dyrt att bygga vanliga hyresrätter, och istället vill lyxa till exklusiv arkitektur för att marknadsföra staden. Efter mycket protester har man till slut ändrat sig. Många av oss som bor i Lund tycker det är jättebra att kommunen ska bygga nya lägenheter – problemet är bara var och för vem man väljer att bygga.

Bevara parken
Borgarparken är idag en levande plats där en massa olika slags människor kan mötas genom att de använder parken på olika sätt. Detta har många boende sagt till de ansvariga politikerna och till och med kommunens egna utredare tycker att det är fel att bygga just där. Dessa tidiga protester har fått kommunen att backa lite, men vi tror att vi kan få dem att bevara parken helt och hållet om fortsätter göra motstånd. Att det som ska byggas dessutom rör sig den privata firman Seniorgården (ägd av JM-koncernen) som vill tjäna pengar på att bygga dyra bostadsrätter i vår park, är ytterligare ett problem med planerna. Ska det byggas på Fäladen ska det inte vara för att ”höja områdets status”, utan vara lägenheter alla har råd med.

Bygg billigare hyresrätter
I samband med planerar att bygga i parken vill även LKF bygga närmare torget. Men inte heller här är kommunen intresserad av att lösa de faktiska problem de flesta i Lund har genom att bygga lägenheter som de alla har råd att bo i. De två nya hyreshusen är tänkta att likna det nya, gråa LKF-huset vid torget – det huset beskrivs av LKF själva som ”Lunds Turning Torso” och lägenheterna kostar så mycket som 7300/mån för en 2:a!

Det är inte försent
Det är inte försent att stoppa planerna. Än så länge har kommunen inte kommit särskilt långt i processen, och det går att få dem att backa om vi börjar kämpa nu. Kom på vår grillfest i parken och dela med dig av vad du har för åsikter om byggena och diskutera hur vi kan gå vidare.

Flygbladet hittas här och det får gärna skrivas ut och spridas!

(Se även Angående förtätningsplanerna för Norra Fäladen 4:1)