Fredagen den 6/11 2015 kom Miljö- och Markdomstolen i Växjös dom: Det blir inga bostadsrätter i Borgarparken eller på Fäladsskolans skolgård (fd. Svenshögsskolan). Förbundet Allt åt Allas lokalavdelning i Lund började arbeta med frågan i februari 2012 som nu alltså lett en viktig seger för dom boende på Norra Fäladen. Här följer en intervju med några av dom aktivister från Allt åt Alla Lund som har jobbat med Borgarparken.

AÅA webred: Hur känns det just nu?

”Just nu känns det helt overkligt. Är det verkligen sant? Har inte JM-koncernen några ess kvar i ärmen? En del av oss har varit med och jobbat med den här frågan i tre-fyra års tid. Vi har haft våra ups and downs. Vi har sett hur företagsfolk, moderater och folkpartister blåljugit folk rakt i ansiktet. Vi har sett en hel del fult spel från alla håll och kanter. Det såg rätt mörkt ut när Kommunfullmäktige röstat Ja till planen och när Länsstyrelsen avslagit våra överklaganden. Vi har hela tiden känt att ”här är vi, en liten skara aktivister tillsammans med våra grannar på Norra Fäladen som kämpar mot finansintressen i mångmiljonsklass”. Men i slutändan var vi med och vann. Helt sjukt!”

AÅA webred: Vad gjorde ni?

”Bland det första vi gjorde var att bjuda in till ett informationsmöte. Tror det kom 2 personer. Hahaha. Kort efter det bjöd vi in till grillfest och uppstarten av nätverket ”Rör inte Borgarparken”. Vi började också sätta upp laminerade affischer kring parken och skolgården för att göra folk varse om vad som höll på att hända. I samma veva genomförde vi också en aktion där vi ”spärrade av” dom delar av parken och skolgården där JM ville bygga. Aktionen i sig fick inte jättemycket publicitet, förrän någon skickade in en bild som ”veckans insändarbild” till Sydsvenskan. Efter det har bilden hela tiden rullat som arkivbild i tidningen. Till varje insändare, varje notis, etc. etc. har en bild på hur vi spärrat parken dykt upp med texten ”Brottsplats: Kommun vill ge bort vår park.” dykt upp. Vilket kom väl till pass när vi lyckades få in ett antal insändare i Sydsvenskan. Konstigt nog, gick de styrande politikerna ut och svarade oss direkt. Vilket var rätt underhållande eftersom att dom på någon slags byråkratsvenska försökte argumentera för hur det dom gjorde var bra för skolbarn och boende. Under årens lopp har vi gjort en mängd olika saker. Vi har haft återkommande bannerdrops från broar. Anordnat demonstrationer. Släppt film. Stått utanför nämndmöten med banderoller. En sommar delade vi ut 5000 flygblad tillsammans med nätverket ”Rör inte borgarparken” till alla hushåll i stadsdelen. I våras skickade vi 500 vykort till de styrande politikerna, också det tillsammans med ”Rör inte Borgarparken”. Men framförallt har vi jobbat mycket med att få folk i stadsdelen att gå och bråka med politiker och företagsfolk på olika samrådsmöten och få folk att skriva kritiska samrådsinlagor.

AÅA webred: Hur har nätverket ”rör inte borgarparken” fungerat?

”Nätverket har i mångt och mycket fungerat som ett ”klassiskt” folkrörelsenätverk. Det vill säga folk med väldigt olika bakgrunder och kunskaper som tillsammans genomfört saker som vi som individer eller som organisation inte skulle kunnat klarat ensamma. Ett viktigt exempel är att nätverket lyckades sammanorda alla överklagandeprocesser och hjälptes åt att skriva olika överklaganden, leta fram all statistik och alla de juridiska kryphållen som de styrande politikerna försökte dölja. Ett annat exempel är den namnlista på över 1000 namn som nätverket samlade in i en stadsdel med cirka 10 000 invånare. Ytterligare ett exempel är hur nätverket fick de dåvarande oppositionspolitikerna (som sen kom till makten!) att ta ställning och sedan hålla vad de lovat. Vilket alltså resulterade i att när kommunen bytte majoritet, så överklagade kommunen sin egen detaljplan. Norra Fäladen hade troligtvis inte vunnit den här segern om det inte vore för alla dom timmar, möten och skrivelser som boende och aktivister i nätverket Rör inte Borgarparken lade ner i arbetet.”

AÅA webred: Vad händer nu?

”Självklart måste vi på ett eller annat sätt fira segern. Sen måste vi sätta oss ner och fundera på och analysera vad det var som gjorde att vi vann och vad vi kan lära oss av det vi gjorde. Under det senaste året så har vi börjat titta på hyreshöjningarna och renoveringarna av Lunds miljonprogram, och hur vi kan angripa framförallt hyreshöjningarna. Sen har vi precis lanserat ett nytt informationsblad med tillhörande stadskampsblogg www.vårtlund.nu. Egentligen är det en ”reboot” av vårat gamla lokalblad som hette Virvelvinden , men efter att det stått lite i stilltje i det så betsämde vi oss för att vi behövde en ny kanal för stadskampsfrågor. En kanal där vi både kan sprida konkret information men också där vi kan vara berättande utifrån våra egna materiella intressen. Stay tuned!”

seger