Den 7-13 maj 2012 hålls – för tredje året i rad – en vecka fylld med stadskamp. Stadskampsveckan går under temat ”Den delade staden” och aktiviteter kommer ske i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå, Lund och Nyköping.

Årets tema – Den delade staden – fokuserar på segregationen och gentrifieringen i staden. Klassklyftorna i städerna växer. Det bedrivs en aggressiv politisk och ekonomisk kamp kring stadsrummet från ovan. Bostadspriserna ökar, våra kvarter med relativt fördelaktiga lägen gentrifieras, stora lägenhetsområden förslummas i städernas ytterkanter med fastighetsägare ovilliga att underhålla våra bostäder, ungdomsgårdar läggs ner, allmänningar privatiseras, gator glasas in, hus står öde i åratal på grund av fastighetsspekulerande samtidigt som bostadsbristen blir allt mer akut. Det är ingen slump att den globala kris som nu sveper över världen har sitt ursprung i bostadsmarknaden.

Vi kräver rätten till staden! Under stadskampsveckan sammanflätar vi de kamper som pågår i våra städer, vi skapar embryon för nya kamper, träffas och lär oss av historia och teori. På detta sätt kan vi också lyfta viktiga stadskampsfrågor i det lokala till större sammanhang och dela med oss av våra erfarenheter.

Koordinerande för Stadskampsveckan 2012 är Förbundet Allt åt alla.Vi ser gärna att andra själva tar initiativ och gör saker inom temat. Om ni har idéer går det utmärkt att kontakta respektive lokalgrupp på ”stad”@alltatalla.se (byt ut ”stad” mot Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå eller Nyköping – för Lund maila: vvv@virvelvinden.net). Vi välkomnar även initiativ från er som bor i städer där vi i Förbundet allt åt alla inte finns. Vill ni arrangera stadskampsveckan i er egen stad? Kontakta oss gärna på info@alltatalla.se

Facebooksida hittar ni här.
Oppenstad.se hittar ni här.