Är inte du också less på att ingenting längre verkar gå att förändra? Ständigt får vi höra hur vi måste anpassa oss till den internationella konkurrensen, som vore det en naturlag. Det behövs tillväxt och det måste attraheras kapital – först då kommer allt bli bra. Men hur ska allt kunna bli bra i en värld av ojämlikhet? Är inte de ”lösningar” som (alltid) presenteras mest ett sätt att vidga avståndet mellan de besuttna och de obemedlade? Vilka öppningar finns det för andra alternativ?

För att förstå vad som sker här kan vi inte bara stirra på vad vi har direkt framför ögonen, utan vi måste också blicka tillbaka i historien samt studera vad som händer på andra håll på jordklotet. Därför ska vi ta oss igenom David Harveys bok ”Den globala kapitalismens rum” (Tankekraft förlag, 2009).

Vi läser ett kapitel per diskussionsträff, vilket betyder att det blir tre träffar totalt då boken är uppdelad i tre fristående kapitel:
1. Nyliberalismen och klassmaktens återupprättande
2. På väg mot en teori om ojämn geografisk utveckling
3. Nyckelordet ”rum”

Datum för träffarna:

Första träffen: onsdagen den 28 november
Andra träffen: onsdagen den 12 december
Tredje träffen: [bestäms senare]

Tid och plats:

Klockan 18.00, Kulturhuset Klossen på Ålidhem.

 

Texten går att ladda ned här: http://bayfiles.com/file/sZjj/timGs6/denglobalakapitalismensrum.pdf

Gratis är gott, men Tankekraft förlag som har gett ut boken är väl värda att stödja med sina surt förvärvade slantar så gå in på www. tankekraft.com och lägg en beställning (de har en massa annat godis också!)

Frågor till texten kommer upp här några dagar innan första träffen.

Facebookevent: https://www.facebook.com/events/164780736998171/