En del av Allt åt Alla Umeås praktiska verksamhet syftar till att skapa något vi kallar ”allmänningar” i de bostadsområden vi bor och verkar. De senaste två åren har vi, tillsammans med våra grannar, fixat gratis kvartersfik, datorverkstad, gratisloppis och en populär och återkommande cykelverkstad.

Parallellt med denna praktiska verksamhet eftersträvar vi även att genom studieträffar och liknande hålla en kontinuerlig diskussion om allmänningarna. Hur försvarar vi redan existerande från kapitalets angrepp och inhägnader? Hur skapar vi nya? Kan de fylla en funktion på vägen mot det klasslösa samhället? Eller kan framväxten av allmänningar, tvärt om, hålla oss fängslade i ojämlikhet? Det är frågor som dessa vi kommit att diskutera under de två föregående träffarna utifrån texter av Nick Dyer-Witheford och Linköpings ”Skapa allmänningar”.

Inför denna tredje diskussionsträff på temat kommer vi läsa en text av kulturgeografen David Harvey. Texten återfinns på engelska i boken ”Rebel Cities” som kapitel 3: ”The Creation of the Urban Commons”.

Du hittar boken som PDF här: http://abahlali.org/files/Harvey_Rebel_cities.pdf
eller beställer den online här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1844678822

Onsdag den 19 september, 18.00 – 21.00 träffas vi på Kulturhuset Klossen för att tillsammans diskutera frågorna om allmänningarna med texten, likväl som praktiska erfarenheter, som utgångspunkt! Vi hoppas att vi ses där!

(Texten kommer med stor sannolikhet finnas online i svensk översättning cirka en vecka innan träffen. Håll utkik!)