Lyxbostadsrätter vid centralstationen.

Det råder en omfattande bostadsbrist i Uppsala, det är alla överens om. Politiker vill ha ”fler bostäder” och tävlar om att lova flest. Vad de inte lika gärna pratar om är vilken sorts bostäder det ska bli fler av. Det byggs hyresrätter, med helt orimliga priser. En etta på 36 kvadratmeter i Frodeparken (Uppsalahem) kostar till exempel över 7000 kronor per månad. De mer överkomliga hyresrätter som funnits blir över en natt oerhört dyra: både i Kvarngärdet och Gränby har vi sett hyreshöjningar på över 50% i ett slag.

Det som det byggs mest av är dock inte hyresrätter alls, utan bostadsrätter. Detta är ett uttalat mål från kommunpolitikerna. I synnerhet vill de se flådiga bostadsrätter i attraktiva lägen, sådana som kostar massor och lockar till sig folk som har råd att betala massor. Bostadssituationen i Uppsala håller med andra ord på att förändras i snabb takt, snart finns inga bostäder som de flesta har råd med kvar. Befolkningen i staden byts ut mot en rikare, som passar politikerna bättre. Det är dags att en bra bostad blir en självklar rättighet för alla. Läget idag kan sammanfattas med ”Obemedlade äga ej tillträde”.

Shoppingcenterbygge vid Forumtorget.

Här, vid forumtorget, byggs nu mer shoppingyta bakom stål och glas. ”Forum” kommer från latinet och var namnet på de antika romarnas torg, en gemensam mötesplats där medborgarna möttes och diskuterade gemensamma angelägenheter. Forumet var dock inte enbart en gemensam mötesplats, det var också en stängd plats: i Romarriket var ”medborgare” enbart de rikaste, landägande männen.

Namnet ”Forumtorget” är passande, då det även i Uppsala på 2000-talet är en gemensam mötesplats, men inte för alla. Idag är det dock inte ”medborgaren” som staden är byggd för, utan konsumenten, som genom sin plånbok får tillträde till staden. Det är helt i linje med detta att den ödetomt som funnits outnyttjad bredvid torget i åratal nu blir ännu mer shoppingyta för den som kan och vill betala. Den hade under alla dessa år kunnat ha utnyttjats till något som kom alla till del; en lekplats, ett dinosauriemuseum, en musikscen för ungdomskulturen, en cykelparkering – eller varför inte alltihop. Istället fick den mogna tills dess att någon ville betala för att kunna sälja saker på den.

Precis som det stora flertalet var utestängda från Romarrikets Forum är icke-konsumenten, den som inte har lust eller råd, utestängd från Uppsalas Forumtorg. I ett samhälle som sätter varukonsumtionen över allt annat kan vi snart inte längre hitta en plats att sitta ner eller ens en toalett om vi inte först blir kunder hos ett eller annat företag. Det är dags att Uppsala börjar bli en allmänning för Uppsalabor, inte en galleria för turister. Läget idag kan sammanfattas med ”Obemedlade äga ej tillträde”.