Som du märker har vi inte uppdaterat den här hemsidan på länge, men frukta ej förbundet lever. Vi jobbar just nu med en ny och bättre hemsida men tills den är klar hänvisar vi dig, vår besökare, till våra facebooksidor, twitterkonton och mail. 

 

Allt åt alla Göteborg 

https://www.facebook.com/aaagbg/

https://twitter.com/aaagbg

goteborg@alltatalla.se

 

Allt åt alla Kvinnofront Stockholm

https://www.facebook.com/alltatallakvinnofront/

kvinnofront.sthlm@gmail.com

 

Allt åt alla Malmö

https://www.facebook.com/alltatallamalmo/

https://twitter.com/alltatallamalmo

malmo@alltatalla.se

 

Allt åt alla Stockholm

https://www.facebook.com/AaASthlm/

https://twitter.com/AaASthlm

stockholm@alltatalla.se 

 

Alla lokalgrupper har även instagram där du kan följa deras vardagliga verksamhet.

Vi hörs! 

Hej kamrat och sympatisör!

Känner du att samhället är riktigt kasst, men att du inte har tid att engagera dig? Ta det lugnt, vi har storslagna planer men behöver ditt stöd! Nu har du möjligheten att stödja ett kämpande kollektiv i Malmö via din plånbok. Allt åt alla Malmö lanserar nu stödmedlemskap i vår organisation. Våra aktiva medlemmar finansierar idag en rad utgifter med en medlemsavgift: hyran för vår lokal (där vi bl a ordnar läxhjälp, områdesträffar och håller möten), tryckkostnader för flygblad och affischer, med mera. Men vi vill göra ännu mer än vad vi gör i dagsläget!
För 250 kronor (eller mer om du så vill!) får du en specialdesignad tygkasse och ett medlemskort. Du kommer även få ett medlemsbrev tre gånger per år där vi berättar vad vi gör för saker för att skapa ett klasslöst Malmö!

Allt du behöver göra är swisha minst 250 kronor till 1232671303 eller bankgiro 897-9247 (Föreningen solidaritet). Märk inbetalningen med telefonnummer eller e-post.
Tack för dit stöd!

Det skrivs inga solidarietetssånger för Afrin – En uppmaning till dig att agera!

I Sverige finns det en stolt tradition att stödja människor som kämpar för en bättre värld. Vi hade en av världens starkaste solidaritetsrörelser för Vietnam. Vi var viktiga i stödet till motståndet mot apartheid i Sydafrika. Vi har en stolt tradition i vårt stöd till Palestina. Vi stödde befrielsekampen i Angola. Vi demonstrerade mot militärkupperna i Chile, Argentina och Uruguay. Listan är lång av kamper vi stött i den internationella solidaritetens tecken. Det gjordes sånger, demonstrerades och protesterades. Nu måste vi agera igen. Det har inte skrivits några sånger än på svenska i kampen för ett fritt Rojava och Bakur. Det kanske är dags nu?

Just i detta nu håller den turkiska armén och deras fascistiska hantlangare på att omringa staden Afrin i västra Rojava. Med tanks, drönare och attackflyg försöker de knäcka Afrin och i förlängningen hela det demokratiska experimentet i Rojava. Världssamfundet som innan hyllade de modiga gerillasoldaterna i YPG och YPJ när de slogs mot ISIS, har nu vänt bort sina blickar. Erdogan har fått carte blanche att mörda våra kamrater i regionen så länge han inte släpper in flyktingar i Europa. Ett cyniskt spel utspelar sig signerat världens supermakter och internationella organisationer där människor offras efter de ”uppfyllt” sin roll i deras smutsiga spel.

Det är upp till oss, mig och dig, att tvinga våra så kallade ledare att bry sig och ta ställning mot Erdogans mördarregim. Det finns en mängd sätt du kan hjälpa till:

– Sprid information om konflikten och Turkiets agerande i dina kanaler

– Delta gärna på de många demonstrationer som kommer att ske de kommande dagarna på din ort. Det kommer delas av oss på vår facebooksida och av Rojavakommittéerna.

– Stöd kampen ekonomiskt. Just nu pågår det en insamling till YPG och YPJ. Inga bidrag är för små. Mer om insamlingen här.

– Agera emot turkiska intressen så som företag som handlar med den turkiska staten. Uppmana dina vänner och bekanta att inte turista i Turkiet.

– Få din lokala partiavdelning, fackavdelning, hyresgästförening eller vad det nu kan vara att visa sitt stöd för Rojava och avsky mot Erdogan

Nedan följer rapporter från Allt åt allas aktiviteter i Göteborg, Malmö och Stockholm på den 8:e mars 2018.

 

Göteborg

Allt åt Alla Göteborg deltog i den 8e mars demonstration med andra socialistiska organisationer under parollen “Tillsammans är vi starka”. Vi valde att lyfta BB ockupationen i Sollefteå med vår banderoll och stötta kampen för en trygg förlossningsvård

Kvällen den 9e mars gick Allt åt Alla Göteborgs kvinnor och transpersoner i Ta Natten Tillbaka demonstration för att ta tillbaka stadens gator och kräva trygghet från patriarkatet, transfobi och heterosexism.

Malmö

Allt åt alla Malmö var med och arrangerade feminism underifrån. Demonstrationen drog mellan 500 och 700 deltagare.  Allt åt alla hade ett block tillsammans med den kurdiska ungdomsorganisationen med parollen ”Från Afrin till Malmö – Kvinnokampen är global”.

På kvällen den 10:e mars deltog medlemmar i den årliga ta natten tillbaka demonstrationen.

 

Stockholm

Kvinnofront och Allt åt alla Sthlm gick i strejkblocket i den stora demonstrationen i Sthlm som avgick från Norra Bantorget. Blocket var i solidaritet med SAC:s kvinnostrejk, som i sin tur var i solidaritet med den fackliga kampen i Sydafrika. Senare under kvällen var kvinnofront med i Ta Natten Tillbaka-tåget som i år arrades av Revolutionär Pride Sthlm

8:e mars är den internationella kvinnodagen. Dagen för att minnas den lång kampen för jämlikhet som förts i generationer. Tillsammans minns vi gamla kamper och blickar framåt mot nya!

Nedan följer en rad olika arrangemang som Allt åt alla deltar i eller är med och arrangerar den 8:e mars. Häng med!

Göteborg

Allt åt alla Göteborg kommer delta i det antikapitalistiska blocket som är en del av demonstrationen anordnad av 8:e marskommittén

Event: https://www.facebook.com/events/2427436077481563/
Samling: 17:30
Plats: Gustav Adolfstorg

Den 9:e mars kommer även Allt åt alla Göteborgs icke-män delta i en ta natten tillbaka demonstration.

Event: https://www.facebook.com/events/1525532397542261/
Samling: Klockan 20:00 Plats: Götaplatsen

Malmö
Allt åt alla Malmö är med och arrangerar feminism underifrån.
Samling: 17:30
Plats: Möllevångstorget
Event: https://www.facebook.com/events/220551108512750/

Allt åt alla Malmös icke-män kommer också delta i en ta natten tillbaka demonstration den 10:e mars.
Samling: kl. 21:00 Plats: Möllevångstorget
Event: https://www.facebook.com/events/2018825285055299/

Stockholm

Allt åt alla kvinnofronten och Allt åt alla Sthlm kommer delta i den feministiska strejken. Efter en dag av strejk samlas de på kvällen 17:30 vid Brantingmonumentet på Norra Bantorget kl 17.30 och går sedan tillsammans till Norra Latin där de ansluter till 8:e mars-kommitténs stora demonstration: https://www.facebook.com/events/166502070797073/

Event: https://www.facebook.com/events/411872485900712/

Efter demonstrationen uppmanar de alla icke-män att delta i ta natten tillbaka demonstrationen som börjar 21:00.
Samling: 21:00 Plats: Tjärhovsplan

 

Vi ses på gatan!

/Förbundet allt åt alla

 

Rättssystemet fungerar inte enbart som en hjälpande institution för de som utsatts för brott utan syftar också till att upprätthålla den rådande ordningen. Det är vad som förstärker äganderätten och vad som bekämpar den organisering som utmanar denna ordning utomparlamentariskt. Av den anledningen kan kollektivt politiskt handlande mot fascism, sexism och kapitalism leda till juridiska konsekvenser för enskilda personer. Antirepressionsfonden syftar till att erbjuda ett skydd för den enskilde, garanterat av den politiska rörelse vi alla är en del av.

Som komplement till lokala insamlingar för dömda kamrater syftar fonden till att erbjuda en långsiktig grundtrygghet för vänstern att falla tillbaka på vid behov. Fonden administreras av förbundet Allt åt alla och finns också till för alla, organiserade eller ej, som åker dit i sin politiska kamp.

Fonden ska hjälpa aktivister som fått rättsliga påföljder till följd av ett kollektivt handlande, men där de juridiska konsekvenserna ålagts ett fåtal. Detta betyder att man inte kan räkna med ekonomiskt stöd om man på eget bevåg genomför en handling som medför en straffrättslig dom. Fonden ska uppmuntra till massmilitans och kollektiv aktion snarare än individuellt handlande. Detta ska dock ses som riktlinjer och är inte bindande. Fonden ska gynna rörelsen generellt, såväl de som med sina kamrater strider i sin vardag utan koppling till ett specifikt förbund eller organisation.

För mer information se: http://fonden.alltatalla.se

 Möllan åt alla
Vi startade nätverket Möllan åt alla i våras som är tänkt att samla boende, levande och arbetande på Möllan för att förbättra bostads- och arbetsvillkor och motverka rasism. Vi vill skapa en kraft på Möllan i hur området ska styras. Vår Facebookgrupp har omkring 700 medlemmar. Vi är fortfarande i uppstartsfasen men hittills har vi affischerat om Facebookgruppen där vi till exempel haft en tävling där man tävlat i vem som har sämst lägenhet och därför sämst hyresvärd, vi har medverkat i Tryggt läge i Rondellen som styrs av Cartier och Malmös Feministiska Nätverk två gånger där vi diskuterat trygghet och berättat om vårat arbete i bostadspolitiska frågor. Vi har även haft en parkfest, dock regnade det så kom inte så mycket folk. Vi har mycket använt gruppen till att göra saker med folk på Möllan såsom måla banderoll till stöd för sopåkarstrejken, och att samla in saker för hemlösa att sova på efter de blivit vräkta. Vi har också skrivit en debattartikel som 70 personer signerade där vi bemötte en rasistisk insändare i SKD. Just nu drar vi ihop en kampanj mot Heimstadens lyxrenoveringar för att de inte ska renovera efter folk flyttat och höja hyran, utan istället investera sin vinst i de lägenheter folk bor i – utan höjda hyror.  Vi ska ha ett uppstartsmöte för alla som vill delta snart.

8 mars
Vi deltog i planeringen av Feminism Underifrån i år igen. Vi gjorde detta tillsammans med Mangla, AFA och Support Your Local Feminist. Vi höll ett tal. Omkring 500-600 deltagare. Temat var ”Arbete”.

1 maj
Vi deltog i planeringen av Revolutionärt 1 maj i år igen. Vi gjorde det tillsammans med Mangla, AFA, Support Your Local Feminist och SAC. Nästa år kommer vi nog effektivisera arbetsfördelningen. Mycket folk och god stämning. Vi höll tal. Vi hade både för- och efterhäng. Efterhänget hade dålig uppslutning, nästa år gör vi det med tydligare syfte. Vi diskuterade även att vi borde ha barnaktiviteter. Vi har även haft en diskussion om huruvida vi ska gå med Vänsterpartiet eller inte. Vi hade god moderering i eventet och eventtext på flera språk.

Läxhjälpen
Vi har haft läxhjälp regelbundet minst en gång i veckan. Det har varit bra uppslutning både från barn och läxhjälpare. I höst har det blivit bättre uppslutning av oss som bedriver verksamheten. Vi har börjat ibland ha det på måndagar. Vi försöker dock ha fokus på onsdagar.

Radio åt alla
Vi har börjat producera poddradio! Vi har gjort 10 avsnitt. Vi har 3 olika ”underserier” – huvudpodden, Välkommen till Malmö som handlar om stadsplanering i Malmö från ett kritiskt perspektiv, och en nyhetspodd som heter Flödet. Det finns mycket utspridd kunskap så det finns goda möjligheter att göra ett avsnitt när man känner för det. Det går så vitt vi vet ganska bra rent lyssnarmässigt. De flesta lyssnar i iTunes. De första avsnitten har flest lyssningar. Vårt senaste avsnitt har det gått väldigt bra för. Syftet med det hela var att vi saknade någon typ av forum internt att diskutera vår politik så medans vi diskuterar detta i radioformat så är det även en reflektion för oss själva. Vi sitter sällan och diskuterar i Allt åt alla då vi saknar tid. Det fanns också en tanke om att låta alla idéer genomföras, att ha en väldigt spretig podd där allt kan få plats. En slags mosaik över oss, snarare än en enhetlig podd. Det finns inget som säger att dagens utbud är fast – vem som helst kan när som helst börja på något nytt. Vi har två fasta mickar och några små myggor som man kan ta med sig ut på resor eller annat för att klippa in i avsnitt. Vi har inte fått någon feedback utom när vi aktivt sökt den. Den kritik vi får är ofta att vi har väldigt bra ljud och bra programledarskap. Sen håller inte alla med om vad vi säger, men vad ska man göra.

Ende Gelände
Förra kongressen beslutades att vi skulle ha en kommitte för att delta i miljöprotesten Ende Gelände för att blockera en kolgruva. Vi startade planeringen väldigt tidigt och vi blev 16 personer från Malmö. Vårt syfte var att knyta kontakter internationellt, det gick inte jättebra. Vi ville också träna på massmilitans, och det lyckades vi definitivt med.

G20

Vi deltog i protesterna mot G20 i Hamburg i juli. Mötet hölls i ett typiskt vänsterområde i Hamburg vilket provocerade folk. Vi åkte dit i samarbete med vår systerorganisation IL och deltog i deras protest ”Color the red zone” där vi försökte ta oss in i zoner där vi inte fick vara för att störa mötet. Vi lyckades inte ta oss in men lyckades försena flera saker. Vi anordnade också en stödfest för att samla pengar till detta på Plan B. Vi har också gjort ett avsnitt om detta i Radio åt alla och gjort en intervju i Sydsvenskan.

Vården
Vi har flera år haft ett arbete mot nedskärningar och mer makt för personalen på Kvinnokliniken i Malmö. Denna arbetsgrupp har även arbetat med andra vårdfrågor. Vi började arbetet i slutet av flera stora konflikter. Vi har arbetat med namninsamlingar till stöd för BB-ockupationen i Sollefteå och annan liknande solidaritet. Vår arbetsgrupp har lite knoppat av sig i En annan vård är möjlig-nätverk som styr upp en stor demonstration varje år i september där många av våra mest aktiva aktivister gått över dit efter vi styrde upp den demonstrationen förra året. Detta är inte en förlust då det är att vi skapat ringar på vattnet. Vi har fortfarande tätt samarbete med detta nätverk. En av våra medlemmar gör fortfarande all grafik åt detta nätverk. Arbetsgruppen har lite dött ut.

Rojava

Det demokratiska projektet Rojava i norra Syrien som strider mot IS, den turkiska staten och den syriska regimen. Å ena sidan försöker de binda ihop alla rörelser liknande deras egen med dem själva, å andra sidan arbetar de med det militära. Vi har mycket stöttat dem i det militära. De har lyckats sprida rörelsen mer i andra länder än Sverige men vi har bland annat haft en studiecirkel på h

 

ur det demokratiska projektet i Syrien strukturerats. Vi diskuterade mycket hur vi kan översätta dessa erfarenheter till en svensk kontext. Det kom mycket folk från utanför Allt åt alla och diskussionerna var väldigt bra. Vi höll även ett föredrag på Revolt där vi även samlade in till nattkikare, till detta fick vi in 10 000. Tillsammans med Rojavakommitteerna så fick vi råd med två nattkikare. En medlem har också deltagit i en stor utbildningshelg med flera internationella besökare. En skånsk kamrat är också i strid just nu så vi deltar i att samla in pengar till att ta hand om hennes pappa som hamnat i ekonomiska problem. Som förbund så deltog vi också i kurdiska nyåret Newroz och lyssnade på PYDs (en viktig aktör i Rojava) partiledare hålla tal.

 

 

Göteborg 30/9
Vi åkte till Göteborg för att demonstrera mot NMRs demonstration den 30/9. Allt åt alla Göteborg styrde upp sovplatser och annan logistik bra. Folk anmälde dock sent. Det var också jobbigt att invända så mycket information från Allt åt alla Göteborg. Vi försökte bryta polisbarriärer med hjälp av uppblåsbara djur. Detta var en jättebra idé även om vi inte lyckades. Vänsterjuristerna hjälpte oss genom att hålla en föreläsning för oss. Vi arbetade tillsammans med flera lokalgrupper och agerade ihop,

det var jättefint. Vi lärde oss mycket, framförallt då inte bara gamla fick styra organiseringen. Vi var 60 personer från Allt åt alla nationellt. Det var fantastiskt att agera med många människor man aldrig träffat men som ändå är med i samma förbund. Folk tog god hand om varandra.

Hör detta och lyssna till det

Vi har släppt en bok om flyktingpolitik i Sverige! Den handlar om flykt och kamp och har släppts av Celanders förlag. Boken heter Hör detta och lyssna till det, och är en antologi med flera olika kända och mindre kända skribenter. Boken har jobbats med i snart två år. Releasefesten hölls på Garaget och var välbesökt.

Ockupationen utanför migrationsverket
För 125 dagar sen så började en grupp irakier i asylprocessen som fått sitt andra avslag och var ganska desperata. De tog en gräsplätt utanför migrationsverket. I slutet av maj blev de attackerade av en nazist från Trelleborg som försökte köra på dem. Detta skapade ett akut behov där vår ”rörelse” bestämde sig för att hjälpa till. När detta lugnat ner sig så försvann ”rörelsen”. Vi styrde dock upp en gemensam demonstration.

I lördags deltog förbundet i att tillsammans med 10 000-tals andra antifascister stoppa NMRs marsch som de planerat hålla genom centrala Göteborg. Här kan du höra och läsa det tal Carro från förbundet höll på Heden i samband med manifestationen.

Det finns många ord som används för att beskriva det vi gör motstånd mot idag. Folk har pratat om antidemokrater, om extremister, om unga vilsna män. Folk har pratat om vikten att förstå hur det kan gå så fel, var samhället har brustit, varför historien upprepar sig, varför vi inte vet bättre.

Men ordens tid är förbi. Vi vet att det vi gör motstånd inte är något annat än fascism, nazism – en ren och skär utrotningsideologi. Vi är inte här för att värna det demokratiska samtalet, vi är här för att försvara oss, för att ta det som är vårt. Våra gator, våra torg. Vi viker oss inte en centimeter för nazisternas hot.

Vi har samlats här idag för att vi vill agera. För att ingen kamp har vunnits genom att vara passiv. I vår vardag, genom organisering och kamp, skapar vi alla varsin pusselbit. Dessa kommer sedan läggas ihop och kunna bli det solidariska jämlika samhälle vi faktiskt vill leva i. Idag samlas vi för att försvara detta pussel – för att försvara våra drömmar, för att försvara våra liv. Vi har sett våra familjer, vänner och kamrater utsättas för det nazistiska våldet. Vi vet att deras våld mot våra kroppar är i det absoluta hjärtat av deras organisering, för om de inte har våldet och hoten är de ingenting mer än en bunt rädda mobbare.

Det är därför vi upprepar samma mening om och om, och vi måste säga den en gång till: Antifascism är alltid självförsvar. Vi försvarar oss för att vi har förstått att det är helt avgörande för fascisterna att vilja attackera och skrämma oss, att deras rörelse bygger på detta. De vill se oss rädda. Det kommer de aldrig få göra. Vi säger det igen: antifascism är självförsvar. Tillsammans har vi makten att låta våra drömmar och visioner spira och bli verklighet. Det skrämmer fascisterna mer än någonting annat och det är därför de hatar oss. Det är därför vi aldrig kommer sluta drömma. Vi kommer aldrig sluta försvara oss.

Tack

Igår deltog förbundet Allt åt alla med deltagare från flera lokalgrupper på den antinazistiska demonstrationen som arrangerades i Göteborg. Först vill vi som förbund tacka alla som mobiliserat och arbetat för att motståndet skulle bli så här stort och slagkraftigt. Ett stort tack till alla kamrater och aktivister i Göteborg, vilka hjältar!

Vi vill samtidigt säga tack till alla som vägrade ge nazisterna en centimeter utrymme på våra gator och torg. Nazisterna har själva utropat fiasko och vi kan inte annat än att hålla med. Deras påstådda styrkeuppvisning blev ett totalt misslyckande. Detta gläder oss och vi är imponerade av den kollektiva styrka som vi tillsammans uppvisat.

Vi demonsterar alltid mot fascismen och dess organiserade uttryck. NMR är en av de mest aktiva grupperna inom svensk nutida fascism och har ett våldsamt förflutet. Deras aktion igår handlade om att göra anspråk på ett fysiskt och politiskt utrymme för att vinna mark och “erövra Göteborg”. Att inte ens ta sig till sin startpunkt kan nog knappast ses som ett erövrande, hur välvilligt man än tolkar gårdagen. Vi vet att vi vann igår, och att alla demonstrationsdeltagares olika metoder och taktiker för att göra det svårt för nazisterna att demonstrera var viktiga delar i denna seger. Vi släpper inte ögonen på NMR och minns att deras taktik med spontana och oannonserade tåg genom våra städer är något som de själva antytt att de kommer återgå till. Det är därför upp till oss att bygga antifascistiska strukturer och närvaro för att motarbeta detta. Det ska inte vara lätt att vara nazist, någonstans, någon gång.

Vår tanke igår var att agera tillsammans för att störa och blockera nazisternas marschväg. Vi hade baddjur med oss som hjälpte oss att komma fram men också för att visa glädje och motstånd. Inget säger väl antifascism som en knallgrön krokodil? Vi såg många andra fantasirika, spontana och roliga metoder för att störa nazisterna och är så jävla stolta över den stora rörelse vi tillhör. Tillsammans kan inget stoppa oss! Idag firar vi vår seger, och imorgon fortsätter kampen för det solidariska samhälle vi vill se. Tack Göteborg!

Idag är det 72 år sedan Tysklands armé och dess allierade besegrades efter decennier av antifascistiskt och antikapitalistiskt motstånd. Det var ett motstånd som sprudlade över hela Europa och som hade tagit fart i och med första världskriget. I det kriget skickade den ägande klassen ut arbetare från alla länder att strida i ett meningslöst krig mot varandra som ledde till hungersnöd, förstörelse och massdöd. Den främsta drivkraften bakom det kriget var ekonomisk stagnation och ett behov inom kapitalet att förstöra stora mängder varor för att återigen kunna skapa vinster för de som kontrollerade produktionen. Helt utan hänsyn till människoliv skickade Europas stater ut arbetarklassen att dö i skyttegravarna.

Men där, i skyttegravarna på fälten i Frankrike och Ryssland, startade ett uppror som sa ”fred, bröd och all makt åt folket”. Det upproret blev så starkt så att Kristdemokraterna i Tyskland var beredda att ge all makt åt Nazisterna 1933 som genast avskaffade demokratin och påbörjade en fruktansvärd förföljelse som inledningsvis bedrevs mot kommunister och sedan mot judar, romer, homosexuella och alla som ansågs utgöra ett hot mot regimen och dess idéer om ett folk och en nation.

Idag minns vi de som kämpade mot den ägande klassens hänsynslösa jakt på vinst och mot nazismens katastrofala maktövertagande och krig. Idag påminner vi varandra om att vi inte ska välja sida i stormakternas krig mot varann som tillexempel i kriget mellan Rysslandsstödda Assad, Turkietstödda fd. Nussrafronten eller USA/Saudistödda reaktionära islamister. Istället hör vi ropet på fred, bröd och makt eka och säger att varje progressiv rörelse som önskar vara relevant är en fredsrörelse som slåss för inflytande över produktion och resurser mot den ägande klassen.

För en framtid värd att tro på!

Allt åt alla Malmö

Kolla in Allt åt alla Malmös radio! Vi kommer producera alla möjliga program om allt som vi tycker är RadioÅtAlla-01viktigt, intressant och roligt.  Har du inputs på programmet, vad som är bra eller dåligt eller en egen idé om vad vi kan göra program om. Tveka inte att höra av dig genom mail.

Snart kommer vi finnas där poddar finns men tills dess får ni hålla er tillgodo med länken nedan.

https://radio.alltatalla.se/feed/podcast

Fredagen den 6/11 2015 kom Miljö- och Markdomstolen i Växjös dom: Det blir inga bostadsrätter i Borgarparken eller på Fäladsskolans skolgård (fd. Svenshögsskolan). Förbundet Allt åt Allas lokalavdelning i Lund började arbeta med frågan i februari 2012 som nu alltså lett en viktig seger för dom boende på Norra Fäladen. Här följer en intervju med några av dom aktivister från Allt åt Alla Lund som har jobbat med Borgarparken.

AÅA webred: Hur känns det just nu?

”Just nu känns det helt overkligt. Är det verkligen sant? Har inte JM-koncernen några ess kvar i ärmen? En del av oss har varit med och jobbat med den här frågan i tre-fyra års tid. Vi har haft våra ups and downs. Vi har sett hur företagsfolk, moderater och folkpartister blåljugit folk rakt i ansiktet. Vi har sett en hel del fult spel från alla håll och kanter. Det såg rätt mörkt ut när Kommunfullmäktige röstat Ja till planen och när Länsstyrelsen avslagit våra överklaganden. Vi har hela tiden känt att ”här är vi, en liten skara aktivister tillsammans med våra grannar på Norra Fäladen som kämpar mot finansintressen i mångmiljonsklass”. Men i slutändan var vi med och vann. Helt sjukt!”

AÅA webred: Vad gjorde ni?

”Bland det första vi gjorde var att bjuda in till ett informationsmöte. Tror det kom 2 personer. Hahaha. Kort efter det bjöd vi in till grillfest och uppstarten av nätverket ”Rör inte Borgarparken”. Vi började också sätta upp laminerade affischer kring parken och skolgården för att göra folk varse om vad som höll på att hända. I samma veva genomförde vi också en aktion där vi ”spärrade av” dom delar av parken och skolgården där JM ville bygga. Aktionen i sig fick inte jättemycket publicitet, förrän någon skickade in en bild som ”veckans insändarbild” till Sydsvenskan. Efter det har bilden hela tiden rullat som arkivbild i tidningen. Till varje insändare, varje notis, etc. etc. har en bild på hur vi spärrat parken dykt upp med texten ”Brottsplats: Kommun vill ge bort vår park.” dykt upp. Vilket kom väl till pass när vi lyckades få in ett antal insändare i Sydsvenskan. Konstigt nog, gick de styrande politikerna ut och svarade oss direkt. Vilket var rätt underhållande eftersom att dom på någon slags byråkratsvenska försökte argumentera för hur det dom gjorde var bra för skolbarn och boende. Under årens lopp har vi gjort en mängd olika saker. Vi har haft återkommande bannerdrops från broar. Anordnat demonstrationer. Släppt film. Stått utanför nämndmöten med banderoller. En sommar delade vi ut 5000 flygblad tillsammans med nätverket ”Rör inte borgarparken” till alla hushåll i stadsdelen. I våras skickade vi 500 vykort till de styrande politikerna, också det tillsammans med ”Rör inte Borgarparken”. Men framförallt har vi jobbat mycket med att få folk i stadsdelen att gå och bråka med politiker och företagsfolk på olika samrådsmöten och få folk att skriva kritiska samrådsinlagor.

AÅA webred: Hur har nätverket ”rör inte borgarparken” fungerat?

”Nätverket har i mångt och mycket fungerat som ett ”klassiskt” folkrörelsenätverk. Det vill säga folk med väldigt olika bakgrunder och kunskaper som tillsammans genomfört saker som vi som individer eller som organisation inte skulle kunnat klarat ensamma. Ett viktigt exempel är att nätverket lyckades sammanorda alla överklagandeprocesser och hjälptes åt att skriva olika överklaganden, leta fram all statistik och alla de juridiska kryphållen som de styrande politikerna försökte dölja. Ett annat exempel är den namnlista på över 1000 namn som nätverket samlade in i en stadsdel med cirka 10 000 invånare. Ytterligare ett exempel är hur nätverket fick de dåvarande oppositionspolitikerna (som sen kom till makten!) att ta ställning och sedan hålla vad de lovat. Vilket alltså resulterade i att när kommunen bytte majoritet, så överklagade kommunen sin egen detaljplan. Norra Fäladen hade troligtvis inte vunnit den här segern om det inte vore för alla dom timmar, möten och skrivelser som boende och aktivister i nätverket Rör inte Borgarparken lade ner i arbetet.”

AÅA webred: Vad händer nu?

”Självklart måste vi på ett eller annat sätt fira segern. Sen måste vi sätta oss ner och fundera på och analysera vad det var som gjorde att vi vann och vad vi kan lära oss av det vi gjorde. Under det senaste året så har vi börjat titta på hyreshöjningarna och renoveringarna av Lunds miljonprogram, och hur vi kan angripa framförallt hyreshöjningarna. Sen har vi precis lanserat ett nytt informationsblad med tillhörande stadskampsblogg www.vårtlund.nu. Egentligen är det en ”reboot” av vårat gamla lokalblad som hette Virvelvinden , men efter att det stått lite i stilltje i det så betsämde vi oss för att vi behövde en ny kanal för stadskampsfrågor. En kanal där vi både kan sprida konkret information men också där vi kan vara berättande utifrån våra egna materiella intressen. Stay tuned!”

seger