Stadskampsveckan närmar sig med stormsteg. I Umeå sker en hel rad evenemang under veckan! Detta nummer av vårt kvartersblad Gemensamt! (nr 5/ maj 2012) är lite tjockare än vanligt, dessutom fungerar det som programblad för årets stadskampsvecka. Här hittar ni båda långa och korta texter som följer de olika evenemangen. Bladet hittar ni här som PDF.

Här följer hela programmet för årets stadskampsvecka i Umeå. Under veckan kan ni följa oss via vår facebook, via twitter och via sidan oppenstad.se.

Stadskampsveckan 2012 i Umeå:

Måndag 7/4 – Diskussionsträff (del i): En epokskapande stadsomvandling

Kl 18.00 på kulturhuset Klossen på Ålidhem.

Vi läser David Harveys ”Från storskalig planering till entreprenörskap” (från 1989) och träffas för att diskutera Umeås pågående utveckling med fokus på de historiska skeenden som lett oss till dagens situation. Vilka är de krafter som styr stadsutveckling­ en och vilka är konsekvenserna? Vi får också en kort introduktion till Harvey av Made­ leine Eriksson, postdoktor i geografisk och ekonomisk historia vid Umeå universitet.

Texten finns i boken Ojämlikhetens nya geografi (2011) eller att läsa via vår hemsida.
Facebook.
Mer info.

Tisdag 8/5 – Diskussionsträff (del ii): Varför kulturstad?

Kl 18.00 på kulturhuset Klossen på Ålidhem.

Till denna fortsättning på måndagens träff läser vi Matteo Pasquinellis ”Bortom den kreativa stadens ruiner: Kulturfabriken Berlin och saboterandet av hyran” (från 2008). Vi tar en titt på Umeås strävan efter kulturhuvudstadstiteln med lärdomarna från måndagen i bakhuvudet. Vad betyder alla floskler och värdeord och hur ska vi förstå och förhålla oss till sådana projekt? Varför är ”kreativitet” så viktigt för städer idag?

Texten finns att läsa på svenska i senaste numret av Brand (se annons på sida 3) samt på engelska på nätet (länk finns på vår hemsida).
Facebook.
Mer info.

Onsdag 9/5 – rapportsläpp: Umeå under omdaning

Vi släpper en rapport om Umeås planerade framtid. Se ruta på föregående sida.

Torsdag 10/5pysselkväll: offentliga rum – från privat makt till gemensam motmakt?

Kl 18.00–22.00 på kulturhuset Klossen på Ålidhem.

Vi träffas för att rita, skriva och pyssla fram egna affischer, bilder m m att pryda vår omgivning med, samt förstås diskutera hur vi vill se våra offentliga rum användas. Pen­ nor, papper och färg finns på plats, men ta gärna med egna material att använda också!

Facebook.
Mer info.

Lördag & söndag 12-13/5 – allmänningshelg: Vems park? Vår park!

Kl 12.00–16.00 i parken utanför Ålidhems centrum.

Mitt på Ålidhem, mellan Klossen, Centrum och gamla Ålidhemsskolan, finns en liten park – vår park! Tillsammans öppnar vi upp denna yta och fyller den med liv och ak­ tivitet som avslutning på stadskampsveckan. Från allmän plats till gemensam plats! Vi ordnar cykelverkstad och mat och fika enligt allmänningsprincipen, förhoppningsvis i vårsolen. Det som gäller är följande: Baka kakor och ta med att bjuda på, hjälp till med matlagningen eller laga din och andras cyklar. Eller strunta i att välja och gör allt, eller sitt bara och umgås och planera revolutionen istället!

Facebook.
Mer info.