För tredje året i rad genomförs Stadskampsveckan, i år mellan den 7-13 maj. Det blir en vecka fylld av kamp i – och om – staden. Stadskampsveckan äger rum i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå, Lund, Uppsala och Nyköping.

Vi kräver rätten till staden! Under stadskampsveckan sammanflätar vi de kamper som pågår i våra städer, vi skapar embryon för nya kamper, träffas och lär oss av historia och teori. På detta sätt kan vi också lyfta viktiga stadskampsfrågor i det lokala till större sammanhang och dela med oss av våra erfarenheter.

Årets tema fokuserar på segregationen och gentrifieringen i staden. Klassklyftorna i städerna växer. Det bedrivs en aggressiv politisk och ekonomisk kamp kring stadsrummet från ovan. Bostadspriserna ökar, våra kvarter med relativt fördelaktiga lägen gentrifieras, stora lägenhetsområden förslummas i städernas ytterkanter med fastighetsägare ovilliga att underhålla våra bostäder, ungdomsgårdar läggs ner, allmänningar privatiseras, gator glasas in, hus står öde i åratal på grund av fastighetsspekulerande samtidigt som bostadsbristen blir allt mer akut. Det är ingen slump att den globala kris som nu sveper över världen har sitt ursprung i bostadsmarknaden.

I de städer där vi genomför stadskampsveckan vill vi gärna att andra själva tar initiativ och gör saker inom temat. Om ni har idéer går det utmärkt att kontakta respektive lokalgrupp på ”stad”@alltatalla.se (byt ut ”stad” mot Malmö, Göteborg, Stockholm eller Umeå). Vi välkomnar även initiativ från er som bor i städer där vi i Förbundet allt åt alla inte finns. Vill ni arrangera stadskampsveckan i er egen stad? Kontakta oss gärna på info@alltatalla.se

/ Förbundet Allt åt alla

GÖTEBORG

Allt åt alla Göteborg välkomnar dig till en vecka av föredrag under och diskussion där kampen mot kommunpampar och hyresbolag står i centrum. Vi hoppas att våra träffar skall uppvigla och gör dig peppad till att bli engerad för en rättvis stad. Välkommen!

Alla föredrag äger rum på Syndikalistiskt forum, Övrehusargatan 27

Måndag klockan 18:00: Gentrifiering – när fint folk flyttar in

Begreppet ”gentrification” myntades av sociologen Ruth Glass som studerade omvandlingen av arbetarstadelen Islington i norra London på 60-talet där låginkomsttagare successivt tvingades flytta när fastighetesvärdena ökade och hyrorna steg. Helena Holgersson berättar om hur forskningen kring gentrifiering utvecklats sedan dess och ger exempel från sin pågående studie av omvandlingen av Kvillebäcken. Hon kopplar också diskussionen till sin avhandling om hur papperslösa organiserar sin tillvaro i Göteborg.

Helena Holgersson är sociolog och arbetar på institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet. Hon är en av redaktörerna till Göteborg utforskat.

Torsdag klockan 18:00: Renoveringar för vem?

Nätverket Pennygångens framtid och Aktion mot Bovista kommer att presentera sig själv och samtalar om hur de kämpar mot sina hyresbolag.

Nätverket Pennygången framtid bildades som en reaktion på Stenas förslag på lyxrenoveringar och chockhöjda hyror. Vi har som krav att alla som bor på Pennygången ska ha möjlighet att få bo kvar.
Aktion mot Bovista kämpar för att hyresbolaget Bovista skall ta sitt ansvar och renovera de lägenheter de har i Bergsjön.

Fredag klockan 18:00: Pantrarna för upprustning av förorten

Majsa från pantrarna för upprustning av förorten kommer och visar deras nya film, ”Behandla inte oss som djur”, och pratar om deras kamp mot kommunpampar.

Lördag klockan 14:00, Samling utanför folkets hus i Gamlestan. 

Stadsvandring i Gentifieringens tecken. Vi inbjuder till en stadsvandring i Gamlestan där Anders pratar om hur området håller på att förändras och vad detta beror på.

LUND

Måndag 7 maj: Öppet möte: Bevara Borgarparken

Förbundet Allt åt Alla berättar om politikernas byggplaner och tillsammans diskuterar vi hur vi kan gå vidare i kampen om Borgarparkens förtätning.
I anslutning till mötet säljer Café Rönesans fika.
Tid: Måndag 7 maj, kl 19.00
Plats: Café Rönesans, Fäladstorget 6

Arr: Förbundet Allt åt alla (Virvelvinden)

Onsdag 9 maj. Föredrag: Social polarisering och plundringen av den urbana allmänningen

Eric Clark, professor i kulturgeografi vid Lunds Universitet, håller en föreläsning om den ojämnlika utvecklingen i svenska städer. Om hur nyliberalismen de senast 20 åren tillåtits att gå bärsärkargång genom våra gemensamma institutioner och med våra gemensamma tillgångar.

Om hur det pågått en plundring av de urbana allmänningarna med hjälp av utförsäljningar, privatiseringar och marknadsanpassningar. Om hur socialt ansvar inte längre passar in i vinstkalkylen där resultatet är social polarisering och segregation.

Till föredraget bjuder vi på fika. Fritt inträde.

Tid: Onsdag 9/5. Kl.19.00
Plats: ABF, Bangatan 10A (vid centralstationen) Lund

Arrangeras av Allt åt alla Lund (Virvelvinden) i samarbete med ABF Mittskåne

Fredag 11 maj. Kris och kamp i den kapitalistiska staden / ”Requim for Detroit”

Kris och kamp i den kapitalistiska staden – från fordismens Detroit till här och nu. Vi visar den fantastiska dokumentären ”Requim for Detroit”, om hur en stad som en gång sågs som kapitalismen viktigaste industriella stad helt fallit sönder och nu ligger i ruiner. En aktivist från Allt åt alla diskuterar hur vi utifrån berättelsen om en stad i kris kan förstå våra egna möjligheter att kämpa i stadsregionerna i dag när hela kapitalismen befinner sig i en kris.

Förfilm: preview av American Revolutionary – en kommande film om den revolutionära Detroit-aktivisten Grace Lee Boggs som organiserat motståndet i över femtio år.

Vi bjuder på fika. Fritt inträde.
Tid: Fredag 11/5. Kl.19.00
Plats: ABF, Bangatan 10A (vid centralstationen) Lund

Arrangeras av Allt åt alla Lund (Virvelvinden) i samarbete med ABF Mittskåne

Lördag 12 maj: Grillfest i Borgareparken – inga bostadsrätter i vår park!

Lunds politiker har inte förstått vad Borgareparken betyder för oss som bor på Norra Fäladen! Borgarparken har en lång tradition av grillfester och festivaler anordnade av föreningar och boende på Norra Fäladen. På lördagen bjuder vi därför in till grillfest för att protestera mot att politikerna vill bygga bostadsrätter i Borgarparken! Kom och dela med dig av hur du använder parken, skriv ett brev till de ansvariga politikerna, snacka om hur vi ska gå vidare med protesterna – eller bara käka en korv. Vi har vunnit mot kommunen förr, och vi kan göra det igen om vi är envisa och smarta.

Vi tänder grillarna och står för kol! Ta med dig det du vill lägga på grillen!

Datum: 12 maj, 14:00

Välkommen!
Arrangörer: Allt åt alla Lund (Virvelvinden) i samarbete med ABF Mittskåne

MALMÖ

Lördag 5 maj: Folkets parks framtid

På Möllevångsgruppens lokaler bjuder vi in till ett samtal om Folkets parks framtid. Vilka aktörer finns det i parken? Vad kostar parken att sköta? Vad vill vi att parken ska vara?

Datum: Den 5 maj 2012, 16:30
Plats: Möllevångsgruppen, Södra Parkgatan 27a

Arr: Möllevångsgruppen

Måndag 7 maj: Älska kollektivtrafiken

Planka.nu Skåne och förbundet Allt åt Alla Malmö uppmärksammar Skånetrafikens försämringar för oss resenärer. Sedan årsskiftet är kollektivtrafiken i hela Sverige dessutom öppen för privata företag som kan köpa upp de lönsamma linjerna och göra vinst på vår rätt att röra oss i samhället. Vi lyfter ett alternativavgiftsfri kollektivtrafik- där alla betalar efter förmåga genom skatt. För att vi älskar att äga tillsammans!

Datum: Den 7 maj 2012, 16:00
Plats: Skeppsbron 1 B, Malmö

Arr: Planka.nu Skåne och Förbundet Allt åt alla Malmö

Tisdag 8 maj: Stadsvandring Möllevången

Vi gör en kort historisk genomgång av de folkförflyttningar som området har präglats av,från början av 1900 till 2012. Efteråt tar vi oss runt olika platser som speglar den sista tidens förändring i stadsdelen. Vi stannar på platser som har påverkats av invånarnas sociala engagemang under alla dessa åren. Själva upplägget av rundvandringen är tänkt som en ”vandrande samtal” där alla deltagare är välkomna med sina frågor,kommentarer och kunskaper. Kl.18.00 den 8 maj. Vandringen utgår från hörnet på Kristianstadgatan/Ängelholmsgatan med Marcelo Olivares.

Onsdag 9 maj: Aktionsdag

Valfri tid och plats i Malmö.
Vilka konflikter upplever du i din vardag i staden? När styr kapitalet över ditt liv och du blir förbannad? Var händer det? Ta ett foto på platsen och skriv ner eller spela in din berättelse så publicerar vi den på vår hemsida.

Maila: malmo@alltatalla.se

Undersök med RåFILM!
Är gentrifiering en viktig fråga för folk i malmö och runt möllan?
Hur påverkar gentrifiering folks liv och vilken del är folk själva av gentrifiering?
På vilka sätt går det att jobba med frågan?
Med mikrofon, målarbok och färgpennor undersöker filmkollektivet RåFILM
ett begrepp som på samma sätt är laddat, okänt och slitet beroende på vem man frågar.
Svaren som RåFILM samlar in under dagen kommer att bli scener i en kortfilm på temat.

Platser; Under dagen går frågan från torget till glassfabriken, genom leonard till metro, via square-side till parken…
Uppsamlingsprat med pysselbord kl 16-18 på innergården till Bergsgatan 41 (korsningen smedjegatan / bergsgatan)

Torsdag 10 maj: Hyresrätten!

Bostadsköer, andrahandsuthyrning, svartkontrakt eller trasiga plastmattor. Med största säkerhet har du egna erfarenheter av bostadssituationen i stan. Varför ser det ut som det gör? Hur kan vi få större inflytande över sina bostäder? Pål Brunnström berättar om
läget. Plats för frågor och gemensamt samtal.

Datum: Den 10 maj, 19:00
Plats: Bokkafe Amalthea, Kristianstadgatan 41

Lördag 12 maj: Tribunal 12

Den 12 maj samlas internationellt kända författare, forskare, folkrättsjurister och aktivister i Stockholm till en tribunal för att belysa flyktingars möte med Europa. Behandlas människor inhumant? Är det fråga om systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter? Vem bär ansvaret? Tribunal 12/Malmö livesänder hela tribunalen i ett tält i Folkets Park i Malmö. Kom och se livesändningen på storbildsduk och ta del av vårt Malmöprogram som bl.a. rymmer talare, DJ, en manifestation och musik! Under hela dagen och kvällen finns café, informationsbord och utställningar i tältet. Fri entré!

Arr: ABF Malmö, Aktion mot deportation, ARF (Film & kultur för mänskliga rättigheter), Asylgruppen, Banditteatern, Folkets Bio Malmö, Inkonst, Irakiska asylkommittén, Kontrakultur, Malmö Folkets Park, Mix Musik, SAMI, Teater Foratt, Teatr Weimar.

Datum: Den 12 maj 2012, 10-22:30
Plats: Folkets Park

Söndag 13 maj: Staden för asyl

Vår stad är fylld av platser där människor satt sin sista fot i frihet. Stadens myndigheter ser till att malmöbor skickas tillbaka till krig, oroshärdar och inte sällan en säker död. Platser som dessa malmöbor har flytt till Sverige för att undkomma. Aktion Mot Deportation tar dig med på en rundvandring som ger inblick i den vardagliga hotbild som kanske du, din vän, din kollega eller granne lever under. Låt oss kämpa för en stad för ALLA. Tillsammans kan vi göra våra gator tryggare.

Datum: Den 13 maj 2012, 14:00
Plats: Möllevångstorget

NYKÖPING

Vems är staden?

Klassklyftorna växer i städerna. Bostadspriserna stiger och innerstaden blir ett rikemansghetto och en inglasad konsumtionsöken. De som inte har råd med innerstaden hamnar i ytterområden, som idag försummas och drabbas av nedläggningar.

De privata och kommersiella utrymmena tar över. Det delade, gemensamma och öppna trängs undan.

Hus står tomma samtidigt som bostadsbristen växer. Det byggs bostadsrätter för rika istället för rimliga bostäder för de som drabbas av bostadsbristen.

I år ordnas Stadskampsveckan för tredje året i rad. Aktiviteter är planerade i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå, Lund och Nyköping. Det handlar om att bygga gemensam motmakt och ta staden tillbaka.

Mer information finns på oppenstad.se och förutom de planerade aktiviteterna så välkomnas så klart egna initiativ!

Måndag 10-18 Öppet hus: ALLAKTIVITETSHUS I STADEN Magasinet, Periodg. 2

Tisdag 17.00 Förhandsvisning: ”BEHANDLA INTE OSS SOM DJUR”. Film om Pantrarnas stadsdelsorganisering i Biskopsgården.
Magasinet, Periodg. 2

Torsdag 10-18 Öppet hus: ALLAKTIVITETSHUS I STADEN Magasinet, Periodg. 2

Lördag 12.00 FOLKKÖK, STADSFEST, TORGHÄNG. Stora Torget.

Söndag 17.00 Öppen diskussion: STADEN. Magasinet, Periodg. 2

STOCKHOLM

Lördag 5 maj: Utopikarnevalen

Utopikarnevalen startar den 5 maj 15:00 vid Sankt Eriksgatan 45, T-bana Fridhemsplan: Korsningen utanför Västmannagallerian.

Välkommen till utopin. Den börjar i tanken, i medvetandet, den måste formuleras, tänkas innan den kan manifesteras. Det är utopisk tro och välfärds vision som drivkraftigt fört strid, kärlek, människan, medvetandet, förståelsen, tanken, framåt, genom hela historien och dess ständiga omformulering.

Utopi. Utan den dör vi, vill vi mena på. Den är drivkraften i allas våra medvetanden, där vi visualiserar vår egna, eller gemensamma välfärd, utopi.

Genom anordnandet av utopikarnevalen vill vi formulera en plattform där utopisk vision får framträda i sin fulla prakt, och vara drivkraften under en dag för att en annan välfärd är möjlig. Plattformen är öppen för den som vill beträda den, och vi står enkom för att presentera tillfället, och göra det genomförbart. Det ska vara en egendrivande karneval, utan en offentlig arrangör eller samordnare, vi skapar den tillsammans, det är grundvalen för karnevalen. Vi är alla en lika stor del av det visionella, utopiska, skapandet av välfärden, bortom hierarkier. Alla ideer får plats. Alla visioner ryms. Alla tar sitt egna ansvar. Ingen ska behöva be om en plats. Alla har den redan.

Karnevalen avslutas på Södermalmstorg. I år önskas större avslut på södermalmstorg, större fest, och uppmaningen till konstnärer, musiker, dansare, talare, poeter, kockar, studenter, luffare, pirater, ninjor och jonglerare, utlyses att även ta sin plats där.

Utopikarnevalen är en manifestation för att en annan välfärd är möjlig. Den är inte en protest, utan en uppmaning. Vi vill att Stockholm ska dansa.

Arr: Ta tillbaka välfärden

Söndag 6 maj: Ockupationsvandring på Söder + filmvisning

Södermalm var sist i innerstaden att falla för gentrifiering. Ingen annan stadsdel gjorde sådant motstånd mot stadsomvandlingen, ”yuppiefieringen”. Mellan 1977-1979 och 1987-1990 pågick två vågor av husockupationer på Söder. Med guider tar vi en promenad på Södermalm och ser de ockuperade gamla kvarteren och hör historien om dem. Varför ser Söder ut som det gör idag? Vad räddades, vad förändrades? Vi avslutar på Kafe44 kl 16.00 med filmvisning om Stockholms ockupationer.

Samling 14.00 vid statyn på Mariatorget.

Måndag 7 maj: Öppna Stockholm! Visioner och motvisioner – en öppen studieträff om staden

Stockholm ska växa med ett helt Göteborg tills år 2030. Nya stadskärnor ska skapas, nya infrastrukturer. Stadsomvandlingen kommer innebära att nya människor flyttar in – och andra tvingas bort. Miljonprogrammen ska lyftas – eller förfalla? Hyresrätterna reas ut och nybyggnationerna kostar skjortan att bo i. Hur tänker sig Stadshuspolitikerna att Stockholm ska utvecklas? Vi har beställt ut stadens egna material och tänker tillsammans under en kväll läsa, diskutera, visionera och konspirera – hur bemöter vi deras vision och vad är vår vision av staden?

Alla välkomna! Du behöver inte ha någon förkunskap – vi pusslar och läser tillsammans på mötet.

Datum: 7 maj, 18.00
Plats: Hemliga Trädgården, T-Midsommarkransen

Arr: Allt åt alla Stockholm

Tisdag 8 maj: Gentrifiering – den kreativa staden eller kreativa ruiner?

Nej, det är inte din sojalatte som är problemet. Gentrifiering handlar om politik, stadsomvandling och tvångsförflyttningar.

Vilken roll spelar kulturen för gentrifieringen? Hur kan vi sätta oss på tvären, skapa en öppen stad för alla, där alla har råd att bo och leva?

Nya numret av tidningen Brand på temat Den delade staden presenteras. Brand diskuterar tillsammans med Konsthall C och Dagens Konflikt drivkrafterna, strategierna och motstrategierna kring gentrifieringen och hur den påverkar Stockholm.

Inledningar av Samira Ariadad (Brand), Ana Betancour (aktivist och arkitekt), Jesper Nilsson (Dagens konflikt) samt Konsthall C.

Datum: Den 8 maj, 18:00.
Plats: Konsthall C, Cigarrvägen 14, T-Hökarängen

Arr: Brand och Konsthall C

Onsdag 9 maj: Konst och arbete – två sidor av samma mynt?

Att avskaffa arbetet och att avskaffa konsten – målsättningarna ter sig identiska, vilket en lång rad ultraradikala grupper har upptäckt. Samtidigt som kapitalet finner nya sätt att skilja arbetskraften från produktionsmedlen, finner estetiken nya sätt att skilja original från kopia. Upphovsrätten gör inte bara konsten till en vara, utan säkerställer också en arbetsdelning där vissa sysslor hålls utanför lönerelationen. Rasmus Fleischer diskuterar dessa samband med exempel ur sin doktorsavhandling i historia, ”Musikens politiska ekonomi” (utkommer i höst på bokförlaget Ink).

Foajébaren öppnar 18, föredraget drar igång runt 19.

Teater Tribunalen, Hornsgatan 92, T-Zinkensdamm

Arr: Centrum för marxistiska samhällsstudier

Onsdag 9 maj: Organisera dig lokalt! Stormöte för Linje17

Stormöte för Linje17 på kollektivhuset Tre portar på Skarpnäcks allé klockan 18:00.

Torsdag 10 maj: Det offentliga vardagsrummet

Ett stilla litet torg, mitt emellan kommersen, kyrkan och kulturen. Ett stilla litet torg, men också en gentrifieringens hotspot.

Runt omkring Högdalsplans bänkar, träd och duvor pågår kampen om staden. Där ligger teatern, som plötsligt fick kraftigt beskurna bidrag och därför hotas av nedläggning. Där ligger simhallen, som renoverades med skattepengar och sedan slumpades bort till privat entreprenör. Och där ligger kulthusen, som antagligen ska rivas för att ge plats för mer kommers och fler bostadsrätter.

För en eftermiddag flyttar vi ut vardagsrummet i offentligheten, för att få en chans att prata om det som sker omkring oss. Kom dit, slå dig ner, lär känna dina grannar. Kanske tar du med lite grejer som du inte längre behöver men som någon annan har nytta av. Kanske intervjuar vi varandra och skapar våra egna medier. Kanske bjuder du på fika eller blir bjuden. Kanske får du en ny vän.

Datum: Den 10 maj 2012, 13:00
Plats: Högdalsplan, Högdalen

Arr: Nätverket Linje 19
http://www.linje19.se/

Fredag 11 maj: Aktionsdag

Mer info kommer.

Lördag 12 maj: Samhällsverkstad nr 3: En Charter till Framtiden

Följ med på en oförglömlig resa genom ett framtida Stockholm. Hur ser världen och Stockholm ut 2090? 60 år efter stadsplanerarnas profetior om kultur- och vetenskapskluster ter sig verkligheten en helt annan. Lönearbetet är helt avskaffat och produktionen kraftigt reducerad, parlament och riksdagar har ersätts av globalt samordnade lokala medborgarkontor. Under resan genom staden passerar vi de kreativa gentrifieringskluster man en gång satte sitt hopp till, och en tydlig berättelse om tillväxtdogmernas villfarelser avtäcks.

Datum: Lördagen 12 maj
Framtidsresan avgår från Cityterminalen kl 15:00
Boka biljetter till framtiden genom att skicka ett mail till sarah@mossutstallningar.com.

Arr: Mossutställningar

Söndag 13 maj: Rätten till bostad – rätten till staden

Stockholm ska växa med ett helt Göteborg, 800 000 personer beräknas flytta till stan de närmaste 20 åren. Bostadsbyggandet går segt, samtidigt som andelen hyresrätter minskar i rasande takt. Miljonprogrammets bostäder är i skriande behov av renovering – men med förortslyften drivs samtidigt de beonde bort i en gentrifieringsprocess. Var ska vi alla bo i framtiden? Vilka kommer ha råd att bo kvar med marknadshyror? Hur kommer vi till rätta med segregeringen och bostadsbristen i Stockholm?

Panelsamtal på TUR-teatern i Kärrtorp kl 18:00 söndagen den 13 maj, som en avslutande del av Stadskampsveckan 2012.

Rätt att bo och Centrum för marxistiska studier har bjudit in en panel som arbetar med bostadsfrågor i Stockholm för att diskutera framtiden.

Arr: Rätt att bo och Centrum för marxistiska samhällsstudier

Söndag 13 maj: Linje17-paraden

Mer info kommer senare.

Stadskampsveckan rekommenderar även följande aktiviteter i Stockholm:

Lördag 5 maj. Feministiskt forum: Att bygga feministiska städer

För vem är staden byggd? Hur skapar vi en tillgänglig stad anpassad efter kvinnors liv och arbete? Hur påverkas kvinnors säkerhet av uppdelningen mellan det privata och offentliga rummet? Ska alla vardagens behov finnas på promenadavstånd, ska kvinnors oavlönade arbete organiserar gemensamt, hur ser bostäder bortom kärnfamiljen ut, varför integrerar sig inte Östermalmsbor?

Medverkande:
Johannes Höijer Sörensen, Regionsrepresentant Feministiskt initiativ Stockholm
Erika Karlenius, Språkrör Gröna Studenter
Marre Ahlsén, Kulturgeograf
Marcus Finbom, Planka.nu

Moderator: Frida Fleischer, Ordförande Fi Region Stockholm
Arrangör: Feministiskt Initiativ

Seminariet startar 14.15 och pågår till 15.30 i Hedensalen, ABF-huset.

Lördag 5 maj: Sverigepremiär av omställningsfilmen In Transition 2.0

I en värld av global uppvärmning, ekonomiska kriser och energibrist har omställningsrörelsen redan börjat förändringen lokalt. Filmen In Transition 2.0 handlar om hur människor världen över tillsammans lär sig leva på ett mer hållbart sätt, odlar i sina kvarter, startar egna valutor och gemensamt ägd energiförsörjning. En inspirerande dokumentär om en snabbt växande rörelse. Svensk text.

Förutom filmvisning blir det också en kort introduktion av vad som händer på omställningsfronten i Stockholm och Sverige, soppservering och möjlighet att mingla med andra omställningsintresserade.
När Tellus stänger kan diskussionerna fortsätta på en av de lokala pubarna i Midsommarkransen.

Lördagen 5 maj kl 17–21.30 på Biokafé Tellus, Vattenledningsvägen 46 (Närmaste tunnelbanestation Midsommarkransen)
Entré: 40 kr (intäkterna går bland annat till arbetet med att texta filmen på svenska)

Arr: Omställningsgruppen Midsommarkransen/Aspudden, Klimatmagasinet Effekt, Biokafé Tellus

Söndag 6 maj: Sputnik – mötesplats i Skarpnäck

Sputnik-mötesplats/Mötesplats Skarpnäck i Skarpnäck bjuder in alla människor och alla grupper som använder sig eller har använt sig av lokalen, alla som gillar att besöka mötesplatsen, alla som har hört talas om den och tycker att det verkar intressant- alla som har ett intresse av att mötesplatsen finns och kommer att finnas i fortsättningen till ett möte den 6:e maj.

Ju fler vi är som tänker tillsammans desto fler bra ideer kommer vi få för hur lokalen skall kunna finnansieras och skötas långsiktigt. Så kom, eller se till att representanter från din grupp kommer! Tillsammans kan vi se till att Sputnik kan finnas kvar och utvecklas!

Vi ses söndagen den 6:e maj kl 17.30. På Sputnik-mötesplats.
Fallskärmsgatan 22 i Skarpnäck. Soppa m. bröd och ost 40kr. Fika till självkostnadspris

Arr: Sputnik

Måndag 7 maj: Jordbro kräver respekt: protest vid kommunfullmäktige

Vi kräver upprustning av Jordbro, bl a:
– Rusta upp Jordbro centrum – återkommunalisera!
– Bygg en ny högstadieskola!
– Rusta upp bostäderrna – stopp för ombildningar och hyreshöjningar!
– Trygghetsåtgärder: bättre gatu- och trädbelysning, röjning vid gångvägar, upplysning av idrottsplaner och nattvandring med fältassistenter.

Datum: Den 7 maj 2012, 18:00
Plats: Haninge Kommunhus
Arr: Jordbro kräver respekt

Lördag 12 maj: Tribunal 12: Vi anklagar Europa!

Människor som flyr till Europa möts ofta med misstänksamhet och brutalitet. Många avvisas direkt vid gränserna, oavsett om deras liv är i fara i deras hemland. I andra fall hålls människor i förvar i fängelseliknande miljöer, utan att ha begått något brott. Väl inne i Europa sker långa och komplexa asylprocesser, ofta utan juridisk hjälp. Den stora massan asylärenden avslås och människor tvingas återvända till livshotande situationer.

Tribunal 12 hämtar inspiration från Russelltribunalen som initierades av Bertrand Russell och Jean-Paul Sartre år 1967 i Stockholm. Syftet med projektet är att synliggöra en situation som är verklighet för många flyktingar, asylsökande och migranter idag samt lokalisera det juridiska, politiska och moraliska ansvaret.

Tribunal 12 äger rum under en heldag, lördagen den 12 maj, i och utanför Kulturhuset i Stockholm.

Online casino utan konto

UMEÅ

Kampen om Umeå: Stadsomvandling till kreativ stad – men för vem?

Kulturväv, konstnärlig campus, hållbara bostadsområden, förtätning med blandad bebyggelse, kulturentreprenörsutbildningar, gallerior, äventyrsbad, multiarenor och höghushotell. Eller; ett stadsbibliotek som flyttar från sitt idealläge, höjda bostadshyror, bortträngda människor, byggnader och verksamheter.

Få umebor har kunnat undgå att Umeå står i startgroparna för ett av de stora epokskiftena i stadens historia. Ett epokskifte som centreras allt mer kring det specifika året 2014, då Umeå går in i rollen som Europeiska Unionens kulturhuvudstad tillsammans med lettiska huvudstaden Tallin. Men vad är egentligen innebörden bakom alla värdeord och begrepp som slungas ut för att i tanken gestalta det Umeå som komma skall; som ska ersätta det gamla, det storskaligt planerade? Har politiker, tjänstemän och handelskammare kommit att förälska sig i det kulturella och klimatmässigt hållbara, eller hägrar en annan förklaringsmodell?

Den 7-8 maj inleds årets landsomfattande stadskampsvecka i Umeå med en diskussionsträff om stadens stadsomvandling, fördelad över två dagar under namnet ”Kampen om Umeå – Stadsomvandling till kreativ stad, men för vem?”. Vi kommer att utgå från två olika texter, som båda på olika sätt tar sig an vår tids förändringar av städerna. Vi ser gärna att deltagarna läser texterna innan träffarna, men man är självfallet välkommen även om man inte hunnit läsa. Ambitionen är inte en abstrakt, teoretisk – utan snarare en öppen, tillgänglig och begriplig – diskussion där vi tillsammans kan sätta alla enskilda förändringar i ett större sammanhang, och förstå hur de påverkar oss som bor här.

Måndag 7 maj. Kampen om Umeå: Del 1

David Harvey är kulturgeograf vid City University of New York. 1989 skrev han texten ”Från storskalighet till entreprenörskap”, i ett försök att förklara hur nyliberalismens implementerande efter 1970-talets internationella finanskris förändrat staden. I texten ger Harvey oss en grundlig genomgång av de synsätt och ekonomiska epoker som kommit att prägla hur staden utformats, och påverkat de som bosätter sig där. Genom en serie frågeställningar använder vi Harveys text för att analysera Umeå, såväl stadens historia som den pågående stadsomvandlingen. Diskussionsträffen inleds dessutom med en introduktion om Harvey, och texten i fråga, av Madeleine Eriksson, Postdoktor i Geografi och Ekonomisk historia vid Umeå Universitet.

Vi bjuder självklart på kaffe och fika, och diskussionsträffarna är helt gratis att delta i.

18.00 på Kulturhuset Klossen, Ålidhem.

Arr: Förbundet Allt åt alla Umeå

Tisdag 8 maj. Kampen om Umeå: Del 2

För att fördjupa vår bild av Umeå tar vi oss denna dag an en artikel av Matteo Pasquinelli – ”Beyond The Ruins of The Creative City: Berlin’s Factory of Culture and the Sabotage of Rent”. Texten finns översatt till svenska och återfinns i tidningen Brands nya nummer med tema ”Delad stad”, som går att köpa direkt av oss på 1 maj, på måndagens träff eller genom att maila umea@alltatalla.se. Pasquinelli analyserar i denna artikel djupare innebörden bakom begrepp som ”kreativa städer”, och så kallad ”gentrifiering”, d v s när människor trängs bort från områden genom att ekonomiskt starkare grupper tar över. Med hjälp av Pasquinelli fördjupar vi måndagens diskussion och lägger allt större fokus på Umeås ambitioner att marknadsföra sig som ”kulturstad” i allmänhet, och via ”kulturhuvudstadsåret” i synnerhet. Texten finns gratis på engelska (http://matteopasquinelli.com/docs/Pasquinelli_Beyond_the_Ruins_of_the_Creative_City.pdf) men för svensk version, köp nya Brand.

Vi bjuder självklart på kaffe och fika, och diskussionsträffarna är helt gratis att delta i.

18.00 på Kulturhuset Klossen, Ålidhem

Arr: Förbundet Allt åt alla Umeå

Onsdag 9/5 – rapportsläpp: Umeå under omdaning

Vi släpper en rapport om Umeås planerade framtid. Se ruta på föregående sida.

Torsdag 10 maj – Offentliga Rum: Från privat makt till gemensam motmakt

De offentliga rummen har sedan länge givit vika för de långtgående kraven på anpassning från den uppmärksamhetssökande reklam som därmed ackompanjerar stora delar av vår vardag. Reklamen väller in i rummet genom alla tillgängliga öppningar och bygger känslor inför produkter åt oss. I stort sett alla de platser där ett större antal människor vistas, av en eller annan anledning, är idag effektivt och strategiskt monopoliserade och utnyttjade endast för och av institutionaliserad marknadsföring och konsumtion. Utrymmet för det andra, det som inte går att skapa profitabla verksamheter på eller av, krymper allt mer och tvingas allt längre bort från de platser där vi rör oss dagligen. Aktiviteter som inte passar formen för ekonomisk lönsamhet blir någonting som aktivt måste letas upp. Istället för att vara något som åtminstone ibland råkar befinna sig i närheten, hittas det i bästa fall snarare bortträngt och undangömt, i sämsta fall avlägsnat och nästan utraderat. Denna uppdelning av rummet, mellan det vinstbringande och det med andra (roligare) kvalitéer, är ett resultat av vad som ges utrymme genom det mer eller mindre medvetna valet att alltid ge det förra företräde framför det senare. Detta är en politisk handling!

Vi är trötta på att ständigt adresseras som potentiella kunder som om det vore det enda vi duger till. De offentliga rummen är gemensamma rum – de är våra gemensamma rum – men gemensamma endast till den grad som vi vägrar tillåta inskränkningar av vårt inflytande över dem. Den första frågan behöver inte vara svårare än: Vad vill vi läsa om när vi väntar på bussen? Ska busshållplatsens belysta annonstavla i första hand tillgodose våra behov som levande och verkande varelser, eller något företags behov av att sälja tröjor eller mobilabonnemang? Måste det senare alltid vara fallet? Vilken typ av information är det som ständigt gynnas på bekostnad av andra möjligheter till uttryck och kommunikation? Vi har låtit våra gator prydas av hamburgare och sexiga munnar alldeles för länge. Gud, så tråkigt. Det är dags att vi tar kontrollen!

Vi träffas för att rita, skriva och pyssla fram egna affischer, bilder m m att pryda vår omgivning med. Lite gammal hederlig adbusting, kanske, men med mer fokus på vår egen produktion snarare än att bara attackera reklamen i sig. Pennor, papper och färg finns på plats, men ta gärna med egna material att använda också: Tidningar, böcker, paljetter – det mesta funkar!

Torsdag 10 maj
18.00 – 22.00
Kulturhuset Klossen, Ålidhem 

Lördag 12 och söndag 13 maj: Vems park? Vår park! – Allmänningshelg

Mitt på Ålidhem, mellan Klossen, Centrum och gamla Ålidhemsskolan finns en liten park. Vår park! Tillsammans öppnar vi upp denna yta och fyller den med liv och aktivitet – en anhopning av allmänningar!

Mellan den 7 och 13 maj så anordnar Förbundet Allt åt alla sin tredje årliga stadskampsvecka. Den sker förutom i Umeå, också i Malmö, Göteborg, Lund, Nyköping och Stockholm. Tanken med veckan är att sammanfläta olika aktiviteter och pågående kamper som förs i staden. Under stadskampsveckan försöker vi dela med oss av erfarenheter och teori kring stadskamp och försöker samtidigt så frön för nya kamper.

Kampen kring staden rör bland annat tillgången till gemensamma ytor, därför plockar vi fram verktygen och reser partytältet vid Ålidhems centrum för att återigen driva en temporär cykelverkstad. Förutom cykelverkstad så öppnar vi ett (temporärt) gratisfik och soppkök där du deltar och bidrar efter egen förmåga. Har du inte råd eller tid att delta så är du varmt välkommen att komma och äta, fika och dricka kaffe så försöker vi hjälpas åt med din cykel. Tillsammans öppnar vi upp denna lila yta, och gör den till vår gemensamma plats under en helg.

Principen är att de som kan hjälpa andra kommer och hjälper till och lär ut det de kan, de som behöver hjälp får hjälp helt kostnadsfritt, och lär sig något på kuppen! Fantastiskt!

Vill du hjälpa till med soppköket så kan du komma till Kulturhuset Klossen under förmiddagen. Mer specifika tider för båda dagarna (lördag och söndag) samt t ex matlagning kommer inom kort! Fika går utmärkt att baka hemma och ta med på samma sätt som vid tidigare fikaallmänningar. Många bäckar små.

Lördag den 12 samt söndag den 13 maj kl 12.00 – 16.00 i parken utanför Ålidhems centrum

Arr: Förbundet Allt åt alla Umeå

UPPSALA

Tisdag 8 maj: Föredrag – vems stad?

Alexander Berthelsen, stadskampsbloggare och aktiv i planka.nu, pratar om vad som egentligen händer i våra städer. Varför ser ”utvecklingen” egentligen ut som den gör, och vem är det som tjänar på det?

19.00, Bokcafé Projektil, Kungsgatan 45, Uppsala.

Onsdag 9 maj: Film – Behandla oss inte som djur

Dokumentärfilm om Pantrarna, en organisation som startades i februari 2011 av några äldre ungdomar från förorten Biskopsgården i Göteborg. De vill sätta fokus på de nedskärningar som inte bara drabbat Biskopsgården utan alla förorter runtom i Sverige och som lett till ökad fattigdom och social utsatthet.

19.00, Bokcafé Projektil, Kungsgatan 45, Uppsala.

Torsdag 10 maj: Föredrag – hyreshöjningarna i Gränby

Ingela Ekrelius från hyresgästföreningen i Uppsala pratar om de enorma hyreshöjningarna Rikshem håller på att genomföra i Gränby och kampen mot dem.

19.00, Bokcafé Projektil, Kungsgatan 45, Uppsala.

Söndag 13 maj: Föredrag och öppet möte – vems Uppsala?

Projektil presenterar kritiskt några av de planer politikerna har för Uppsala de närmaste årtiondena. Vi bjuder också in till diskussion – hur vill vi att utvecklingen ska se ut, och hur kan vi påverka den? Ta upp de ämnen du tycker är viktiga!

19.00, Bokcafé Projektil, Kungsgatan 45, Uppsala.

Samtliga arrangemang sker i samarbete med Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, på Bokcafé Projektil, Kungsgatan 45, Uppsala.