Feminism underifrån – organisering är vår styrka!

tumblr_o3j5kqKQsQ1v75oluo1_1280

Det förs ett krig mot oss. Ett långsamt, men strategiskt krig, där våra rättigheter tas ifrån oss en efter en. Vi vågar inte ställa krav på jobbet för då kan chefen vägra en fler timmar. Utrymmen där vi tidigare kunnat vistas gratis tillsammans har bytts ut mot dyra kaféer eller flådiga gallerior.  I takt med att fler kliniker stängs så kompromissas det med vår aborträtt. Politiker och andra makthavare påstår att detta är för vår, folkets, skull och skyller samhällets brister och fel på den ena utsatta gruppen efter den andra, ständigt för att skifta fokus från makten till någon annan. Istället för bättre arbetsvillkor, gratis hemtjänst för äldre, eller en skola för alla, så blir våra pengar vinst i privata företag för att stilla kapitalisternas girighet.

Vi befinner oss i en tid där fascismen breder ut sig med en oerhörd fart. Makthavare värnar om vinstintressen och den enskildes rätt snarare än folkets behov. Sexister och rasister bereds yttrandefrihet och fri lejd, en utveckling som är oroande och har eskalerat den senaste tiden. Människor drunknar i Medelhavet, asylboenden brinner runtom i landet och nazistiska lynchmobbar attackerar våra syskon. Med anledning av detta har vi, ett antal olika organisationer, organiserat oss och skapat nätverket Feminism underifrån Stockholm. Vi ser det som A och O att organisera oss och göra motstånd, men även ställa krav och visa vilket typ av samhälle vi vill leva och röra oss i som kollektiv.

I förorterna förväntas människor glatt bidra med sina kroppars arbete och aldrig få något tillbaka. Gemensamt ägda lägenheter tillåts förfalla, samhällsservice stängs ner och kvaliteten på skolor och infrastruktur försämras. När områden väl ska upprustas  blir notan så dyr att barnfamiljer och pensionärer inte har råd att bo kvar. Och det verkar vara poängen med nuvarande individualistiska samhällsbygge.

Denna högerpolitik drabbar alla, men i huvudsak kvinnor och invandrade. Vi tvingas betala genom gratisarbete i hemmen, på jobbet, eller i civilsamhället. Sambanden är tydliga, deras försök till splittring och att de ekonomiska klyftorna mellan män och kvinnor, rika och fattiga, svenskfödda och utrikesfödda svenskar är större nu än på flera år.

En klick tjänar på att splittra oss med rasism, transfobi, homofobi, och sexism. Vår kamp är ett stort hot mot dem som tjänar pengar på vårt arbete och våra behov. En enad arbetarklass är den värsta mardrömmen för de som äger och har makt. En enad arbetarklass utgör ett enormt hot för de som vill utnyttja och splittra.

Vi tänker inte gå som förlorare ur kampen som pågår mellan ett å ena sidan konservativt, rasistiskt och sexistiskt samhälle och å andra sidan en värld där vi står enade och bygger vårt samhälle på gemenskap och solidaritet. Vi kräver förändring! Regering, riksdag och näringsliv kan kalla sig feminister när de pratar om kvotering i bolagsstyrelser eller annat trams som gynnar ett fåtal individer på den stora arbetande massans bekostnad. Det är inte vad vi kallar feminism. Feminism är kamp och organisering – vi har vunnit segrar förr och vi kommer göra det igen. Det är vi som driver de feministiska frågorna framåt, på jobbet, i hemmet och i det offentliga rummet. Vi är feminism på riktigt – vi är Feminism underifrån!

Vi bjuder in er alla att delta i kampen! Nu är det tid att organisera sig och slå tillbaka, och vi ska slå tillbaka med gemensam kraft! Träna svenska med en nyanländ, samla människor från din ort och ställ krav, var kontaktperson åt en papperslös, eller gå ihop med kollegor och förändra på jobbet.  Samhället är vårt, och med kollektiva kamper kan det också bli något som vi alla kan vara stolta över!

Välkomna till en feministisk kampvecka, full av gemenskap, och firande av internationella kvinnodagen 8 mars – nu kör vi!

Hela programmet för kampveckan hittar du även på feminismunderifransthlm.tumblr.com. Följ oss på Facebook för de senaste uppdateringarna!

Feminism underifrån är en partipolitiskt och religiöst obunden samling av politiskt organiserade grupper. Vi tror på att förändring åstadkoms underifrån, av de som berörs av frågorna och genom lokal organisering. Nätverket Feminism underifrån startades i Malmö i anslutning till 8 mars 2015.
I Feminism underifrån Stockholm ingår än så länge Allt åt Alla Stockholm, Cyklopen, Ingen människa är illegal Stockholm, Juntan, Syndikalisterna Stockholm, SUF Stockholm, Unicorner.

tumblr_static_acfdadn17rc4osg88sw0k00c8_2048_v2