I måndagens DN beklagade sig moderaten Anna König Jerlmyr över att behöva  konfronteras med den fattigdom och misär som ett liv på gatan innebär.  Hon vill att de hemlösa lättvindigt skall kunna vräkas från sina  tillfälliga boplatser av väktare och poliser.

Allt åt alla Stockholm har gjort ett par snygga glasögon till Jerlmyr. De är specialutrustade med skygglappar av guld som matchar hennes päls.  Det enda man ser genom dem är en idyllisk gatubild från Stockholm. Vi vill erbjuda Jerlmyr en upplevelse av Stockholm som är garanterat fri från äckliga hemlösa och fattiga människor. Där kan hon sväva runt i sin borgerliga rena trygghetsbubbla utan att behöva hetsa mot fattiga människor.

För att ens kunna närma sig en förståelse av hur det här bisarra förslaget verkade som en bra ide för Jerlmyr, måste en först försöka sätta sig in i hur en moderat tänker.

I Jerlmyrs ögon är ”kundvagnar och säckar med kläder” som ligger på trottoaren ett osnyggt inslag i stadsbilden; något som stör. Det stör henne att hon måste se soporna som människor utan sopnedkast lämnar efter sig och det stör henne att människor utan egen bostad använder offentliga toaletter. Notera det viktiga detaljen: det stör *henne*.

Jerlmyr ser hemlösa som skadedjur. När människor sover på trottoaren och håller på att frysa ihjäl, då oroar hon sig för att de hindrar framkomligheten (för alla människor som betyder något på riktigt). Med den här logiken blir den borgerliga inställningen till fattiga självklar. Kör iväg dem! Då slipper vi se dem.

Jerlmyr utgör ett allvarligt hot mot samhället och de mest sårbara. Detta hot måste neutraliseras. Med hjälp av dessa glasögon hoppas AÅA kunna avvärja hotet genom att korrigera hennes allvarliga perspektivfel.